Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

DIETETYKA WŁAŚCIWE ŻYWIENIE odżywianie SPIS

12-01-2015, 19:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6 zł     
Użytkownik nietylkodlamoli
numer aukcji: 4956635270
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 13   
Koniec: 12-01-2015 18:49:27

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1979
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

DIETETYKA
B. Cybulska, T. Łukaszewska


WSIP, 1979, str. 240, stan db+ (przykurzona), twarda oprawa

ISBN 83-02-00567-3

W książce podano ogólne zasady żywienia dietetycznego i organizacji produkcji posiłków dietetycznych w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego. Omówiono zasady prawidłowego żywienia dietetycznego w schorzeniach przewodu pokarmowego, układu krążenia i w schorzeniach nerek oraz dróg moczowych. Podano diety w żywieniu ludzi z nadwagą, ludzi wychudzonych, rekonwalescentów i cukrzyków oraz diety w dnie, skazie szczawianowej i niedokrwistości.

SPIS TREŚCI
1.   Pojęcie diety i jej rola w żywieniu ludzi chorych .
2.   Kultura zawodu dietetyka
2.1. Rola dietetyka w zakładzie żywienia zbiorowego
3.   Organizacja produkcji posiłków dietetycznych
3.1.  Dobór produktów żywnościowych
3.2.  Metody sporządzania potraw
3.3.  Ogólne uwagi o sporządzaniu potraw w żywieniu dietetycznym
3.4.  Przepisy sanitarno-higieniczne obowiązujące przy sporządzaniu i wydawaniu potraw
4.   Dieta ogólna łatwo strawna
5.   Żywienie w schorzeniach przewodu pokarmowego
5.1.  Zarys budowy i czynności przewodu pokarmowego
5.2.  Dieta w niedokwaśności żołądka
5.3.  Dieta w nadkwaśności żołądka i w chorobie wrzodowej
5.4.  Dieta  w biegunkach
5.5.  Dieta w zaparciach przewlekłych
5.6.  Dieta w schorzeniach wątroby
5.7.  Dieta w kamicy żółciowej  i w przewlekłym  zapaleniu  pęcherzyka   żółciowego
5.8.  Dieta w chorobach trzustki
6.   Żywienie dietetyczne w schorzeniach nerek i dróg moczowych
6.1.  Dieta w przewlekłej niewydolności nerek
6.2.  Dieta  w zespole  nerczycowym
6.3.  Dieta w kamicy nerkowej
7.   Żywienie dietetyczne w schorzeniach układu krążenia
7.1.  Dieta w niewydolności układu krążenia .
7.2.  Dieta w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy
7.3.  Dieta w nadciśnieniu tętniczym
8.   Żywienie dietetyczne ludzi z nadwagą
9.   Żywienie dietetyczne ludzi wychudzonych i rekonwalescentów
10.   Żywienie dietetyczne w cukrzycy
11.   Żywienie dietetyczne w dnie i w skazie szczawianowej
11.1.  Dieta w dnie
11.2.  Dieta w skazie szczawianowej
12.   Żywienie dietetyczne w niedokrwistości
12.1.  Dieta w niedokrwistości niedobarwliwej
12.2.  Dieta w niedokrwistości nadbarwliwej
13.   Wody mineralne i ich zastosowanie w żywieniu dietetycznym
14.  Preparaty i wyroby dietetyczne
15.   Organizacja żywienia dietetycznego w otwartych i zamkniętych zakładach  żywienia  zbiorowego
15.1.  Żywienie chorych w zakładach leczniczych
15.2.  Żywienie dietetyczne w otwartych zakładach żywienia zbiorowego
16.   Poradnictwo żywienia dietetycznego