DIETETYKAB. Cybulska, T. Łukaszewska
WSIP, 1979, str. 240, stan db+ (przykurzona), twarda oprawaISBN 83-02-00567-3W książce podano ogólne zasady żywienia dietetycznego i organizacji produkcji posiłków dietetycznych w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego. Omówiono zasady prawidłowego żywienia dietetycznego w schorzeniach przewodu pokarmowego, układu krążenia i w schorzeniach nerek oraz dróg moczowych. Podano diety w żywieniu ludzi z nadwagą, ludzi wychudzonych, rekonwalescentów i cukrzyków oraz diety w dnie, skazie szczawianowej i niedokrwistości.SPIS TREŚCI1. Pojęcie diety i jej rola w żywieniu ludzi chorych .2. Kultura zawodu dietetyka2.1. Rola dietetyka w zakładzie żywienia zbiorowego3. Organizacja produkcji posiłków dietetycznych3.1. Dobór produktów żywnościowych3.2. Metody sporządzania potraw3.3. Ogólne uwagi o sporządzaniu potraw w żywieniu dietetycznym3.4. Przepisy sanitarno-higieniczne obowiązujące przy sporządzaniu i wydawaniu potraw4. Dieta ogólna łatwo strawna5. Żywienie w schorzeniach przewodu pokarmowego5.1. Zarys budowy i czynności przewodu pokarmowego5.2. Dieta w niedokwaśności żołądka5.3. Dieta w nadkwaśności żołądka i w chorobie wrzodowej5.4. Dieta w biegunkach5.5. Dieta w zaparciach przewlekłych5.6. Dieta w schorzeniach wątroby5.7. Dieta w kamicy żółciowej i w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego5.8. Dieta w chorobach trzustki6. Żywienie dietetyczne w schorzeniach nerek i dróg moczowych6.1. Dieta w przewlekłej niewydolności nerek6.2. Dieta w zespole nerczycowym6.3. Dieta w kamicy nerkowej7. Żywienie dietetyczne w schorzeniach układu krążenia7.1. Dieta w niewydolności układu krążenia .7.2. Dieta w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy7.3. Dieta w nadciśnieniu tętniczym8. Żywienie dietetyczne ludzi z nadwagą9. Żywienie dietetyczne ludzi wychudzonych i rekonwalescentów10. Żywienie dietetyczne w cukrzycy11. Żywienie dietetyczne w dnie i w skazie szczawianowej11.1. Dieta w dnie11.2. Dieta w skazie szczawianowej12. Żywienie dietetyczne w niedokrwistości12.1. Dieta w niedokrwistości niedobarwliwej12.2. Dieta w niedokrwistości nadbarwliwej13. Wody mineralne i ich zastosowanie w żywieniu dietetycznym14. Preparaty i wyroby dietetyczne15. Organizacja żywienia dietetycznego w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego15.1. Żywienie chorych w zakładach leczniczych15.2. Żywienie dietetyczne w otwartych zakładach żywienia zbiorowego16. Poradnictwo żywienia dietetycznego