Płatność
Wpłata na konto bankowe (przelew przedpłata)
Bank Ochrony Środowiska
841[zasłonięte]114421[zasłonięte]40704[zasłonięte]002
W tytule przelewu należy wpisać numer aukcji oraz nick
Wysyłka
Wysyłka w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
ul. Lubartowska 56 w Lublinie
Kontakt z nami
ul. Lubartowska 56
20-094 Lublin
tel./fax: 81 [zasłonięte] 21
tel. kom.: 603 [zasłonięte] 381
pon.-pt.: 8.30-16.30
Dietetyka kliniczna
Autor: Width M., Reinhard T.
Wydawca: Elsevier Urban & Partner
Wydanie, Rok wyd: I polskie, 2014
Ilość stron: 370
Format: 21,0 x 28,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]60991
Opis:
Dietetyka kliniczna to wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy przewodnik, który dietetycy moga wykorzystywać w swojej codziennej praktyce. Książka może być również przydatna studentom medycyny zainteresowanym tematem odżywiania oraz lekarzom pracującym w szpitalu czy domach opieki. Praktyczny, przejrzysty układ książki i niewielki format to atuty, które zachęcają do regularnego korzystania z podręcznika.
W pierwszej części omówiono sposób oceny zapotrzebowania u różnych osób na różnych etapach życia (np. u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u specyficznych pacjentów np. po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego. Część druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak :: choroby nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego. Wszystkie rozdziały dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, rodzaj interwencji dietetycznej, a także omówiono zagadnienia edukacji pacjenta. W ramach rozdziału przewidziano także miejsca na notatki użytkownika.
Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych.
Spis treści:
Przedmowa
Przedmowa do wydania polskiego
I. OCENA STANU ODŻYWIENIA I WSPARCIE ŻYWIENIOWE
1. Ocena stanu odżywienia
2. Ciąża
3. Ocena dzieci i młodzieży
4. Osoby starsze
5. Wsparcie żywieniowe
II. POSTĘPOWANIE ŻYWIENIOWE W CHOROBACH POSZCZEGÓLNYCH UKŁADÓW I NARZĄDÓW
6. Rak
7. Choroby sercowo-naczyniowe
8. Cukrzyca
9. Choroby układu pokarmowego
10. Choroby wątroby i trzustki
11. Choroby nerek
12. Choroby płuc
Dodatek A. Ocena laboratoryjna
Dodatek B. Interakcje leków z pokarmami
Dodatek C. Informacje dotyczące odżywiania
Skorowidz