W książce Dietetyka i żywienie kliniczne znajdziecie Państwo:
- aktualną i promowaną na świecie wiedzę z zakresu żywienia i dietetyki popartą badaniami naukowymi
- informacje na temat interakcji żywności z lekami
- szczegółowe opisy przypadków do zastosowania w praktyce
"Uważne zapoznanie się z treścią poszczególnych rozdziałów może zachęcić do prowadzenia własnych badań naukowych.
Zawarta wiedza może być także wykorzystywana do jej propagowania w różnych środowiskach, m.in. przez Polskie
Towarzystwo Dietetyki, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu."
z przedmowy
Z książki korzystać mogą studenci uniwersytetów medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka,
a także praktukujący lekarze wielu specjalności medycznych, pracownicy służby zdrowia oraz pacjenci.
Opisano w niej zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych.
Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie
SPIS TREŚCI
CZĘŚĆ 1 Praktyka oparta na faktach
Rozdział 1 Praktyka oparta na faktach
Rozdział 2 Model refleksyjnego uczenia się w edukacji medycznej
Rozdział 3 Zmiana zachowań
Rozdział 4 Przejście pod opiekę ośrodków dla pacjentów dorosłych
CZĘŚĆ 2 Opieka medyczna oparta na faktach
Rozdział 5 Kontrola spożycia pokarmu i wchłaniania
Rozdział 6 Interakcje żywności z lekami
Rozdział 7 Nadwrażliwość pokarmowa – alergia i nietolerancja pokarmowa
Rozdział 8 Nieswoiste choroby zapalne jelit (nchzj) i rak jelita grubego
Rozdział 9 Zespół krótkiego jelita
Rozdział 10 Żywienie dojelitowe
Rozdział 11 Żywienie pozajelitowe
Rozdział 12 Oparzenia
Rozdział 13 Żywienie w chorobach wątroby
Rozdział 14 HIV
Rozdział 15 Opieka paliatywna
Rozdział 16 Choroby nerek
Rozdział 17 Cukrzyca
Rozdział 18 Otyłość
Rozdział 19 Choroby układu krążenia
Rozdział 20 Leczenie udaru
Rozdział 21 Choroby neurologiczne
Rozdział 22 Zdrowie psychiczne
Załączniki
Załącznik 22.1 Sposób działania i wpływ leków na stan odżywienia
Załącznik 22.2 Narzędzie do badania przesiewowego z zakresu odżywiania
Załącznik 22.3 Ocena żywieniowa SDEDCF
Załącznik 22.4 Wytyczne, jak uzupełniać formularz oceny żywieniowej SDEDCF
Załącznik 22.5 Protokół ponownego odżywiania