DIETETYKA
DIETOTERAPIA
WYDAWNICTWO SGGW
Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak:: biochemia, fizjologia, genetyka czy nauk rolniczych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu jednostek chorobowych.Niniejszy podręcznik jest efektem pracy zespołu pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Przedstawione w nim zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera on informacje dotyczące ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w nim postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak:: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastępczego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych.
UWAGA: Wysyłka książek następuje w ciągu 3 dni roboczych od dnia otrzymania wpłaty. Książki są sprzedawane również w innych miejscach i może się zdarzyć, że nie zostaną zaktualizowane stany magazynowe na aukcjach. Po zakupie proszę koniecznie zaczekać na potwierdzenie oferty. (SGGW-0282). Sprzedający wystawia faktury VAT. Prosimy o kontakt niezwłocznie po zakończeniu aukcji.
SPIS TREŚCI Przedmowa ... 9 1. Ustalanie zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych (Danuta Gajewska) ... 11 Wiadomości ogólne ... 11 Całkowita przemiana materii ... 12 Wprowadzenie ... 12 Całkowite zapotrzebowanie energetyczne ludzi chorych ... 15 Wybrane piśmiennictwo ... 20 2. Postępowanie dietetyczne w nadwrażliwościach pokarmowych (Joanna Myszkowska-Ryciak, Ewa Lange) ... 22 Wiadomości ogólne ... 22 Alergie pokarmowe ... 22 Definicja ... 22 Etiologia i patogeneza ... 23 Najczęściej występujące alergeny pokarmowe ... 25 Objawy i powikłania ... 27 Diagnostyka ... 28 Epidemiologia ... 31 Leczenie alergii pokarmowej ... 32 Reakcje pseudoalergiczne ... 36 Wybrane piśmiennictwo ... 36 3. Leczenie dietetyczne nieswoistych stanów zapalnych jelit (Danuta Gajewska) ... 38 Wiadomości ogólne ... 38 Wrzodziejące zapalenie jelita grubego ... 38 Choroba Leśniowskiego-Crohna ... 39 Etiopatogeneza ... 39 Rozpoznanie ... 42 Dietoterapia nieswoistych stanów zapalnych jelit ... 43 Wprowadzenie ... 43 Energia ... 44 Białko ... 45 Tłuszcze ... 45 Błonnik pokarmowy ... 46 Witamina B12 ... 46 Foliany ... 46 Żelazo ... 46 Wapń i witamina D ... 47 Cynk ... 47 Selen ... 47 Laktoza ... 48 Probiotyki i prebiotyki ... 49 Antyoksydanty ... 49 Leczenie żywieniowe jako wsparcie w terapii nieswoistych stanów zapalnych jelit ... 50 Leki stosowane w terapii nieswoistych stanów zapalnych jelit a dieta ... 51 Wybrane piśmiennictwo ... 52 4. Postępowanie dietetyczne u osób z zespołem jelita drażliwego (Dariusz Włodarek) ... 54 Definicja ... 54 Etiopatogeneza ... 54 Objawy kliniczne ... 54 Rola czynników dietetycznych w zespole jelita drażliwego ... 56 Wprowadzenie ... 56 Nietolerancja pokarmowa ... 56 Kawa ... 56 Alkohol ... 57 Substancje słodzące ... 57 Produkty sprzyjające powstawaniu gazów jelitowych ... 58 Nadmierna konsumpcja ... 59 Rola błonnika pokarmowego w terapii zespołu jelita drażliwego ... 59 Probiotyki ... 61 Zalecenia dietetyczne w zespole jelita drażliwego ... 61 Wybrane piśmiennictwo ... 65 5. Zasady postępowania dietetycznego w marskości wątroby (Danuta Gajewska) ... 66 Wiadomości ogólne ... 66 Marskość wątroby ... 66 Podziały ... 67 Etiologia ... 67 Objawy kliniczne ... 67 Zaburzenia metabolizmu w marskości wątroby ... 71 Ocena stanu odżywienia pacjentów z marskością ... 74 Dietoterapia marskości ... 76 Wprowadzenie ... 76 Energia ... 77 Białko ... 78 Tłuszcze ... 79 Węglowodany ... 80 Błonnik pokarmowy ... 80 Witaminy i składniki mineralne ... 80 Płyny ... 83 Żywienie w marskości niewyrównanej ... 83 Encefalopatia wątrobowa ... 83 Wodobrzusze ... 84 Żylaki przełyku ... 86 Nadciśnienie wrotne ... 86 Żywienie wspomagające dietoterapię marskości wątroby ... 87 Wybrane piśmiennictwo ... 90 6. Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki (Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak) ... 92 Wiadomości ogólne ... 92 Ostre zapalenie trzustki ... 92 Definicja i podział ... 92 Epidemiologia ... 93 Etiologia i patogeneza ... 93 Objawy i powikłania ... 94 Diagnostyka ... 94 Zasady terapii w ostrym zapaleniu trzustki ... 95 Postępowanie dietetyczne ... 95 Przewlekłe zapalenie trzustki ... 99 Definicja i podział ... 99 Epidemiologia ... 100 Etiologia i patogeneza ... 101 Objawy i powikłania ... 102 Diagnostyka ... 103 Zasady terapii przewlekłego zapalenia trzustki ... 104 Wybrane piśmiennictwo ... 107 7. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego (Lucyna Kozłowska) ... 109 Definicja, diagnostyka i stadia przewlekłej choroby nerek ... 109 Epidemiologia ... 111 Postępowanie dietetyczne ... 112 Wprowadzenie ... 112 Białko ... 113 Wartość energetyczna diety ... 116 Tłuszcz i węglowodany ... 116 Fosfor ... 117 Wapń ... 118 Potas ... 118 Sód ... 119 Żelazo, cynk, selen ... 120 Witaminy ... 120 Podsumowanie ... 121 Wybrane piśmiennictwo ... 122 8. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (Lucyna Kozłowska) ... 124 Formy leczenia nerkozastępczego ... 124 Epidemiologia ... 125 Postępowanie dietetyczne przy hemodializie i dializie otrzewnowej ... 125 Wprowadzenie ... 125 Białko ... 126 Wartość energetyczna diety ... 127 Składniki mineralne i witaminy ... 128 Transplantacja nerki ... 132 Wprowadzenie ... 132 Wartość energetyczna diety ... 133 Białko ... 134 Tłuszcz i węglowodany ... 135 Składniki mineralne ... 136 Witaminy ... 137 Wybrane piśmiennictwo ... 137 9. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego – choroba Parkinsona i choroba Alzheimera (Dariusz Włodarek) ... 140 Choroba Parkinsona ... 140 Definicja ... 140 Epidemiologia ... 140 Etiologia ... 141 Rozpoznanie ... 141 Objawy i leczenie ... 141 Choroba Alzheimera ... 143 Definicja ... 143 Epidemiologia ... 143 Patogeneza ... 143 Objawy ... 144 Przyczyny spadku masy ciała u osób z chorobą Alzheimera ... 144 Przyczyny spadku masy ciała u osób z chorobą Parkinsona ... 145 Czynniki żywieniowe mające znaczenie w przebiegu choroby Parkinsona i choroby Alzheimera ... 146 Wartość energetyczna diety ... 146 Tłuszcze ... 146 Cholesterol ... 147 Witaminy antyoksydacyjne ... 147 Alkohol i kawa ... 148 Zalecenia żywieniowe ... 149 Wybrane piśmiennictwo ... 153 10. Dietoterapia zespołu metabolicznego (Sa’eed Bawa) ... 155 Definicje i kryteria rozpoznania zespołu metabolicznego ... 155 Epidemiologia ... 159 Patogeneza ... 160 Otyłość wisceralna a insulinooporność ... 160 Dyslipidemia aterogenna w zespole insulinooporności ... 162 Nadciśnienie a dysfunkcja śródbłonka ... 164 Postępowanie dietetyczne w zespole metabolicznym ... 165 Wybrane piśmiennictwo ... 174 11. Dna moczanowa (Lucyna Kozłowska) ... 177 Definicja i epidemiologia ... 177 Etiologia i patogeneza ... 178 Objawy, powikłania i leczenie ... 179 Czynniki dietetyczne jako elementy ryzyka hiperurykemii i dny moczanowej ... 181 Związki purynowe ... 181 Alkohol ... 184 Cukry proste ... 185 Związki fenolowe ... 186 Kwasy tłuszczowe ... 186 Inne czynniki mające wpływ na urykemię ... 187 Redukcja masy ciała ... 187 Wysiłek fizyczny ... 187 Dietoterapia dny moczanowej ... 187 Wybrane piśmiennictwo ... 188 12. Żywienie w chorobach nowotworowych (Ewa Lange, Sa’eed Bawa) ... 190 Wiadomości ogólne ... 190 Podział i charakterystyka ogólna nowotworów ... 191 Onkogeneza ... 192 Diagnostyka nowotworowa ... 193 Epidemiologia chorób nowotworowych w Polsce ... 194 Anoreksja nowotworowa ... 195 Zaburzenia metaboliczne w chorobach nowotworowych ... 195 Leczenie chorób nowotworowych ... 197 Dietoterapia chorób nowotworowych ... 198 Niedobory składników pokarmowych i suplementacja diety osób z chorobami nowotworowymi ... 206 Profilaktyka wtórna chorób nowotworowych ... 210 Wybrane piśmiennictwo ... 213 13. Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób dietozależnych (Ewa Lange) ... 215 Wiadomości ogólne ... 215 Czynniki wpływające na wysokość indeksu glikemicznego żywności ... 218 Indeks glikemiczny a choroby związane z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i lipidowej ... 221 Wybrane piśmiennictwo ... 226
FORMAT B5 OKŁADKA MIĘKKA STRON 227
kupujesz wypełnij - formularz płacę
niezależnie od formy płatności
DANE DO PRZELEWU: P.P.H.U Najbar Mirosław ul.Batorego 24 43-100 Tychy ING BANK ŚLĄSKI 92 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]3990023 [zasłonięte] 247368
koszty wysyłki przy zakupie większej ilości przedmiotów, lub zakupu na kilku aukcjach są naliczane zależnie od wagi paczki wg cennika POCZTY POLSKIEJ - więcej informacji na stronie "o mnie"