Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

DIETETYKA - D. WŁODAREK - FORMAT-AB

20-01-2012, 0:37
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 27 zł     
Użytkownik ksiegar
numer aukcji: 2008777339
Miejscowość szybka wysyłka
Wyświetleń: 16   
Koniec: 19-01-2012 09:10:36
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

DIETETYKA



Autor: Dariusz Włodarek
Wydawca: Wydawnictwo Format AB
Rok wydania: 2005
Stron: 348
Format: 150 x 210 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 83[zasłonięte]89184-7




Podręcznik dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania  i wpisany do wykazu podręczników szkolnych przeznaczonych do kształcenia w zawodach technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie technikum i szkoły policealnej.


Spis treści:

   I PLANOWANIE I ORGANIZACJA ŻYWIENIA DIETETYCZNEGO       

 

  1. Zagadnienia sanitarno-higieniczne w żywieniu dietetycznym
  2. Dobór surowców i technik przyrządzania potraw
  3. Wody mineralne i ich znaczenie w żywieniu dietetycznym 
  4. Środki spożywcze specjalnego dietetycznego przeznaczenia
  5. Zasady planowania diet leczniczych na podstawie dziennej racji pokarmowej człowieka zdrowego zynności układu pokarmowego

  II KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET                  

 

  1. Klasyfikacja diet
  2. Sposoby modyfikacji diet
  3. Żywienie podstawowe
  4. Dieta bogatoresztkowa
  5. Dieta łatwo strawna
  6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  7. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
  8. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji
  9. Dieta ubogoenergetyczna
  10. Dieta bogatobiałkowa
  11. Dieta niskobiałkowa
  12. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
  13. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

 III ŻYWIENIE W CHOROBACH WYNIKAJĄCYCH  Z NIEDOBORU WYBRANYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH    

 

  1. Witaminy - ich znaczenie w żywieniu
  2. Składniki mineralne - ich znaczenie w żywieniu
  3. Rola błonnika pokarmowego w żywieniu

  IV ŻYWIENIE W ALERGIACH POKARMOWYCH                     

 

  1. Nietolerancja pokarmowa
  2. Alergia pokarmowa
  3. Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe
  4. Alergia krzyżowa
  5. Profilaktyka i leczenie alergii pokarmowej

   V ŻYWIENIE W ZATRUCIACH ORAZ CHOROBACH PRZEWODU POKARMOWEGO      

 

  1. Zakażenia i zatrucia pokarmowe
  2. Żywienie w chorobach przełyku
  3. Żywienie w chorobach żołądka
  4. Żywienie w chorobach jelita
  5. Żywienie w chorobach trzustki
  6. Żywienie w chorobach wątroby
  7. Żywienie w kamicy pęcherzyka żółciowego

  VI ŻYWIENIE W CHOROBACH PRZEMIANY MATERII                  

 

  1. Żywienie w cukrzycy
  2. Żywienie w dnie moczanowej
  3. Żywienie w otyłości
  4. Żywienie osób wychudzonych

 VII ŻYWIENIE W CHOROBACH UKŁADU KRĄŻENIA I KRWIOTWÓRCZEGO       

 

  1. Żywienie w niewydolności krążenia
  2. Żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy
  3. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
  4. Żywienie w chorobach układu krwiotwórczego

VIII ŻYWIENIE W CHOROBACH UKŁADU MOCZOWEGO         

 

  1. Żywienie w przewlekłej niewydolności nerek w okresie leczenia zachowawczego
  2. Żywienie w zespole nerczycowym
  3. Żywienie w kamicy nerkowej

  IX ŻYWIENIE DZIECI CHORYCH                  

 

  1. Żywienie dzieci w chorobach przebiegających z gorączką
  2. Żywienie dzieci w biegunkach
  3. Żywienie w chorobie trzewnej
  4. Żywienie dzieci otyłych
  5. Żywienie w fenyloketonurii

Literatura uzupełniająca