Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

DIETETYKA - CIBOROWSKA ~NAJNOWSZA~ Wys. 0ZŁ

28-01-2014, 7:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 91.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 91.99 zł     
Użytkownik progmar
numer aukcji: 3882835144
Miejscowość Katowice
Kupiono sztuk: 10    Licytowało: 10    Wyświetleń: 193   
Koniec: 28-01-2014 07:48:35

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 


 


WAŻNE

Przed zakupem zapoznaj się z warunkami sprzedaży opisanymi na stronie omnie

Opis przedmiotu

 

Dietetyka
Żywienie zdrowego i chorego człowieka
Autorzy: Helena Ciborowska, Anna Rudnicka
Dziedzina: Żywienie, Gastroenterologia
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Stron: 672
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00425
Rok wydania: 2010 Dodruk 2013
Wydanie: 3
Oprawa: miękka
Format: B5

Jest to nowoczesny podręcznik, dostosowany do obowiązującego programu nauczania na Wydziałach Dietetyki Medycznych Studiów Zawodowych. Omówiono w nim zagadnienia dotyczące podstaw żywienia człowieka, a także żywienie w różnych jednostkach chorobowych. Bardzo szczegółowo zostały przedstawione rodzaje diet i sposoby ich zastosowania.

Spis treści

1.       Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii
1.1.    Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce
1.2.    Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie
1.2.1.  Procesy energetyczne - pojęcie procesu przemiany materii
1.2.1.1.  Podstawowa przemiana materii (ppm)
1.2.1.2.  Ponadpodstawowa przemiana materii
1.2.1.3.  Całkowita przemiana materii
1.2.2. Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu
1.2.3. Gospodarka wodna w organizmie
1.2.4. Równowaga kwasowo-zasadowa
1.3.    Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
1.3.1. Wstęp
1.3.2. Węglowodany
1.3.2.1.  Budowa i podział
1.3.2.2.  Cukry proste - monosacharydy
1.3.2.3.  Węglowodany złożone
1.3.2.4.  Rola węglowodanów przyswajalnych
1.3.2.5.  Węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy
1.3.2.6.  Trawienie i wchłanianie węglowodanów
1.3.2.7.  Metabolizm węglowodanów
1.3.2.8.  Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych
1.3.2.9.  Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych
1.3.2.10. Zapotrzebowanie na węglowodany
1.3.3. Tłuszcze
1.3.3.1. Budowa i podział tłuszczów
1.3.3.2. Tłuszcze właściwe
1.3.3.3. Woski
1.3.3.4. Tłuszcze złożone
1.3.3.5. Sterole
1.3.3.6. Rola tłuszczów w organizmie człowieka
1.3.3.7. Trawienie i wchłanianie tłuszczów
1.3.3.8. Metabolizm tłuszczów
1.3.3.9. Tłuszcze pożywienia
1.3.3.10. Zapotrzebowanie na tłuszcze
1.3.4. Białka
1.3.4.1.  Budowa białek
1.3.4.2.  Podział i charakterystyka białek
1.3.4.3.  Struktura białek
1.3.4.4.  Właściwości białek
1.3.4.5.  Rola i przemiany białek w organizmie człowieka
1.3.4.6.  Trawienie i przyswajanie białek
1.3.4.7.  Metabolizm białek
1.3.4.8.  Biosynteza białek
1.3.4.9.  Źródła białek
1.3.4.10. Wartość odżywcza białek
1.3.4.11. Zapotrzebowanie na białko
1.3.5. Witaminy
1.3.5.1.  Witaminy rozpuszczalne w wodzie
·         Witamina C (kwas askorbinowy)
·         Witamina B1 (tiamina)
·         Witamina B2 (ryboflawina)
·         Witamina B6 (pirydoksyna)
·         Witamina PP (niacyna)
·         Witamina B12 (kobalamina)
·         Witamina H (biotyna)
·         Kwas pantotenowy
·         Kwas foliowy (folacyna, foliany)
1.3.5.2.  Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
·         Witamina A
·         Witamina D
·         Witamina E
·         Witamina K
1.3.6. Składniki mineralne
1.3.6.1.  Makropierwiastki
·         Wapń (Ca)
·         Fosfor (P)
·         Magnez (Mg)
·         Potas (K)
·         Sód (Na)
·         Chlor  (Cl)
·         Siarka (S)
1.3.6.2.  Mikropierwiastki
·         Żelazo (Fe)
1.4.    Normy żywienia i wyżywienia
1.4.1. Pojęcie norm żywienia i wyżywienia
1.4.2. Podział produktów spożywczych
1.4.3. Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych
1.4.4. Wskaźnik jakości żywieniowej
1.4.5. Produkty zamienne
1.5.    Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności
1.5.1. Planowanie jadłospisów okresowych
1.5.2. Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej
1.5.3. Metody oceny jadłospisów
1.5.4. Zasady żywienia różnych grup ludności
1.5.5. Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa
1.6.    Żywność funkcjonalna
1.6.1. Probiotyki i prebiotyki
1.6.2. Synbiotyki
1.7.    Żywność genetycznie modyfikowana
1.8.    Nutrigenomika - żywienie a genom człowieka
1.9.    Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa
1.10.Edukacja żywieniowa
2.       Klasyfikacja i charakterystyka diet
2.1.    Podstawy klasyfikacji diet
2.2.    Dieta podstawowa
2.3.    Dieta bogatoresztkowa
2.4.    Dieta łatwo strawna
2.5.    Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
2.6.    Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
2.7.    Dieta o zmienionej konsystencji
2.7.1. Dieta papkowata
2.7.2. Dieta płynna
2.7.3. Dieta płynna wzmocniona
2.7.4. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę
2.7.5. Dieta kleikowa
2.8.    Dieta ubogoenegetyczna
2.9.    Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
2.10.Dieta łatwo strawna bogato białkowa
2.11.Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
2.12.Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
2.13.Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia
3.       Żywienie w wybranych chorobach
3.1.    Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego
3.1.1. Żywienie w chorobach układu pokarmowego
3.1.1.1. Żywienie w chorobie refluksowej
3.1.2. Żywienie w nieżytach żołądka
·         Ostry nieżyt żołądka
·         Przewlekły nieżyt żołądka
3.1.3. Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
3.1.4. Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego
·         Żywienie w ostrym nieżycie jelit
·         Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit
·         Żywienie w zaparciu nawykowym
·         Żywienie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
·         Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna
·         Żywienie w zespole nadwrażliwości jelita grubego
3.1.5. Żywienie w chorobach miąższu wątroby
·         Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez cech encefalopatii
·         Żywienie w okresie niewyrównywania niewydolności wątroby – encefalopatia wątrobowa
3.1.6. Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
·         Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego
·         Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
3.1.7. Żywienie w kamicy żółciowej
3.1.8. Żywienie w zapaleniu trzustki
·         Ostre zapalenie trzustki
·         Przewlekłe zapalenie trzustki
3.2.    Żywienie po zabiegach chirurgicznych
3.3.    Leczenie żywieniowe
3.4.    Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego
3.4.1. Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych
·         Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek
·         Żywienie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek
3.4.2. Żywienie w niewydolności nerek
·         Ostra niewydolność nerek
·         Przewlekła niewydolność nerek
·         Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek w okresie dializacyjnym
·         Żywienie w nefropatii cukrzycowej
·         Żywienie po przeszczepie nerki
3.4.3. Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek
3.4.4. Żywienie w kamicach nerkowych
·         Kamica szczawianowo-wapniowa
·         Kamica fosforanowo-wapniowa
·         Kamica moczanowa
·         Kamica fosforanowo-magnezowo-amonowa
·         Kamica cystynowa
·         Kamica ksantynowa
3.5.    Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych
3.5.1. Żywienie w cukrzycy dorosłych
3.5.2. Żywienie w otyłości
3.5.3. Żywienie w wychudzeniu
3.5.4. Żywienie w dnie moczanowej
3.5.5. Żywienie w hiperlipidemiach
3.6.    Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia
3.6.1. Żywienie w chorobach z wydolnością i niewydolnością układu krążenia
3.6.2. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
3.6.3. Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego
3.6.4. Żywienie w zawale mięśnia sercowego
3.6.5. Żywienie w miażdżycy
3.6.6. Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia
3.7.    Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych
3.7.1. Żywienie po udarze mózgu
3.7.2. Choroba Parkinsona
3.8.    Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych
3.9.    Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych
3.9.1. Zakażenie pałeczką Salmonella
3.9.2. Zatrucie enterotoksyną gronkowcową
3.9.3. Zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną botulinową
3.9.4. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych
4.       Żywienie dzieci zdrowych i chorych
4.1.    Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego
4.2.    Żywienie niemowląt
4.2.1. Żywienie naturalne
4.2.2. Żywienie mieszane
4.2.3. Żywienie sztuczne
4.3.    Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową
·         Żywienie wcześniaków
·         Żywienie niemowląt z dystrofią wewnątrzmaciczną
4.4.    Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe
4.5.    Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym
4.6.    Żywienie w przypadku braku łaknienia
4.7.    Żywienie w zaparciach
4.8.    Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka
·         Żywienie w biegunce ostrej
·         Żywienie w biegunce przewlekłej
·         Żywienie w biegunce nieswoistej i chlorkowej
4.9.    Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej
4.10.Żywienie w mukowiscydozie
4.11.Żywienie w nietolerancjach pokarmowych
4.12.Preparaty mlekozastępcze stosowane  w dietach eliminacyjnych
4.13.Żywienie w fenyloketonurii
4.14.Żywienie w niedoborach witaminowych
4.15.Żywienie w krzywicy
4.16.Żywienie w tężyczce
4.17.Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego
4.18.Żywienie w otyłości (młodzieńczej)
4.19.Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby
·         Wirusowe zapalenie wątroby typu A
·         Wirusowe zapalenie wątroby typu B - żółtaczka wszczepienna
·         Wirusowe zapalenie wątroby typu C
4.20.Żywienie w zapalaniu trzustki
·         Ostre zapalenie trzustki
·         Przewlekłe zapalenie trzustki
4.21.Żywienie w zespole nerczycowym
4.22.Żywienie w chorobie reumatycznej
4.23.Żywienie w niedokrwistości
4.24.Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką
4.25.Żywienie w alergiach pokarmowych
4.26.Żywienie w stanach pooperacyjnych
4.27.Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci
4.28.Żywienie w oparzeniach
4.29.Dieta katogenna

 

*Opis zaczerpnięty ze strony wydawnictwa.

Gwarancja

Sprzedawane przez nas książki są nowe, w większości ofoliowane. W przypadku błędów drukarskich (np. brak stron, stony źle zszyte) reklamacje są załatwiane "od ręki". Sposób realizacji reklamacji jest każdorazowo uzgadniany z Klientem.

Promocje

  • Książki opłacone z góry wysyłamy gratis najtańszym sposobem dostawy.
  • Klient może wybrać inny sposób dostawy opłacając inny rodzaj wysyłki. Koszty dla każdego przedmiotu są wyszczególnione w sekcji "Koszt dostawy".
  • Przypominamy, że list zwykły i polecony może byc dostarczony do 14 dni roboczych i nie mamy na to wpływu. Dlatego jeżeli zależy Państwu na czasie zalecamy wybór innego sposobu dostawy.
  • Przesyłki kurierskie wysyłamy codziennie we wszystkie dni robocze.
  • Terminy wysyłania innych rodzajów przesyłek są opisane tutaj.
  • W przypadku równoczesnego zakupu co najmniej dwóch książek (nawet z różnych naszych aukcji) wysyłka kurierem, paczką pocztową biznesową lub usługą Paczkomaty 24/7 gratis !! (Dotyczy tylko książek opłaconych z góry).
  • UWAGA: Pozycje składające się z dwóch i więcej tomów sprzedawane na jednej aukcji traktowane są jako jedna książka.
  • Zakupy dokonane z różnych naszych kont na Allegro nie podlegają łączeniu.
  • Jednorazowa dopłata do przesyłki pobraniowej jest naliczona niezależnie od ilości zakupionych pozycji. Koszty dopłaty wyszczególnione są w sekcji "Koszt dostawy".

Okazje

Książki z małymi defektami w obniżonej cenie

Wyprzedaże

Promocje

Oferta

Posiadamy ofertę z wielu różnych wydawnictw. Sprawdź naszą ofertę na allegro.

Dodatkowo posiadamy także podręczniki niezbędne do egzaminów państwowych LEP i L-DEP.

Referencje

Gwarantujemy najwyższą jakość obsługi !! 
Dołącz do grona naszych zadowolonych Klientów !!

Zaufało nam już ponad 30.000 Klientów dołącz do ich grona, postaw na szybkość i niezawodność !!

Sprawdź nasze komentarze !!

Nasz adres

 

PROGMAR

 

Rzetelna firma

 

Dane adresowe

Kontakt Magazyn

tel. 693 [zasłonięte] 59 49

tel. 796 [zasłonięte] 45 66

 

GG:  23[zasłonięte]167
GG:  47[zasłonięte]736

 

Skype:

Ksiazki-Medyczne.eu

 

Mój stan

 

e-mail:

email

 

Kontakt Biuro


GG:  [zasłonięte]53151
GG:  [zasłonięte]14746

 

tel. 601 [zasłonięte] 48 66
tel. 663 [zasłonięte] 22 23

 

Regulamin

TREŚĆ REGULAMINU

Płatność

  • Płacę z Allegro
  • Płatność przy odbiorze towaru od kuriera
  • Płatność przy odbiorze towaru z paczkomatu
  • Płatność gotówką
  • Przelewem na konto:
    Alior Bank
    65 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 124115

Faktury

Wystawiamy faktury.

Podane ceny są cenami brutto i zawierają podatek VAT.

Wysyłka

TERMINY REALIZACJI WYSYŁEK !!

 

Logo Poczta

Paczkomaty 24/7

Logo 7

 

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty możliwy tylko po wcześniejszym kontakcie telefonicznym.

Śledzenie Transakcji

Po zakupie towaru będą Państwo na bieżąco informowani o stanie transakcji przy pomocy wiadomości e-mail.

 

 

 



GALERIA progmar  -  W Y B R A N E    O F E R T Y © 2[zasłonięte]005-20
 Net_Studio
?