WAŻNE
Przed zakupem zapoznaj się z warunkami sprzedaży opisanymi na stronie
Opis przedmiotu
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka Autorzy: Helena Ciborowska, Anna Rudnicka Dziedzina: Żywienie, Gastroenterologia Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL Stron: 672 ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00425 Rok wydania: 2010 Dodruk 2013 Wydanie: 3 Oprawa: miękka Format: B5
Jest to nowoczesny podręcznik, dostosowany do obowiązującego programu nauczania na Wydziałach Dietetyki Medycznych Studiów Zawodowych. Omówiono w nim zagadnienia dotyczące podstaw żywienia człowieka, a także żywienie w różnych jednostkach chorobowych. Bardzo szczegółowo zostały przedstawione rodzaje diet i sposoby ich zastosowania.
Spis treści
1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii 1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce 1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie 1.2.1. Procesy energetyczne - pojęcie procesu przemiany materii 1.2.1.1. Podstawowa przemiana materii (ppm) 1.2.1.2. Ponadpodstawowa przemiana materii 1.2.1.3. Całkowita przemiana materii 1.2.2. Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu 1.2.3. Gospodarka wodna w organizmie 1.2.4. Równowaga kwasowo-zasadowa 1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu 1.3.1. Wstęp 1.3.2. Węglowodany 1.3.2.1. Budowa i podział 1.3.2.2. Cukry proste - monosacharydy 1.3.2.3. Węglowodany złożone 1.3.2.4. Rola węglowodanów przyswajalnych 1.3.2.5. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy 1.3.2.6. Trawienie i wchłanianie węglowodanów 1.3.2.7. Metabolizm węglowodanów 1.3.2.8. Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych 1.3.2.9. Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych 1.3.2.10. Zapotrzebowanie na węglowodany 1.3.3. Tłuszcze 1.3.3.1. Budowa i podział tłuszczów 1.3.3.2. Tłuszcze właściwe 1.3.3.3. Woski 1.3.3.4. Tłuszcze złożone 1.3.3.5. Sterole 1.3.3.6. Rola tłuszczów w organizmie człowieka 1.3.3.7. Trawienie i wchłanianie tłuszczów 1.3.3.8. Metabolizm tłuszczów 1.3.3.9. Tłuszcze pożywienia 1.3.3.10. Zapotrzebowanie na tłuszcze 1.3.4. Białka 1.3.4.1. Budowa białek 1.3.4.2. Podział i charakterystyka białek 1.3.4.3. Struktura białek 1.3.4.4. Właściwości białek 1.3.4.5. Rola i przemiany białek w organizmie człowieka 1.3.4.6. Trawienie i przyswajanie białek 1.3.4.7. Metabolizm białek 1.3.4.8. Biosynteza białek 1.3.4.9. Źródła białek 1.3.4.10. Wartość odżywcza białek 1.3.4.11. Zapotrzebowanie na białko 1.3.5. Witaminy 1.3.5.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie · Witamina C (kwas askorbinowy) · Witamina B1 (tiamina) · Witamina B2 (ryboflawina) · Witamina B6 (pirydoksyna) · Witamina PP (niacyna) · Witamina B12 (kobalamina) · Witamina H (biotyna) · Kwas pantotenowy · Kwas foliowy (folacyna, foliany) 1.3.5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach · Witamina A · Witamina D · Witamina E · Witamina K 1.3.6. Składniki mineralne 1.3.6.1. Makropierwiastki · Wapń (Ca) · Fosfor (P) · Magnez (Mg) · Potas (K) · Sód (Na) · Chlor (Cl) · Siarka (S) 1.3.6.2. Mikropierwiastki · Żelazo (Fe) 1.4. Normy żywienia i wyżywienia 1.4.1. Pojęcie norm żywienia i wyżywienia 1.4.2. Podział produktów spożywczych 1.4.3. Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych 1.4.4. Wskaźnik jakości żywieniowej 1.4.5. Produkty zamienne 1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności 1.5.1. Planowanie jadłospisów okresowych 1.5.2. Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej 1.5.3. Metody oceny jadłospisów 1.5.4. Zasady żywienia różnych grup ludności 1.5.5. Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa 1.6. Żywność funkcjonalna 1.6.1. Probiotyki i prebiotyki 1.6.2. Synbiotyki 1.7. Żywność genetycznie modyfikowana 1.8. Nutrigenomika - żywienie a genom człowieka 1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa 1.10.Edukacja żywieniowa 2. Klasyfikacja i charakterystyka diet 2.1. Podstawy klasyfikacji diet 2.2. Dieta podstawowa 2.3. Dieta bogatoresztkowa 2.4. Dieta łatwo strawna 2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu 2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 2.7. Dieta o zmienionej konsystencji 2.7.1. Dieta papkowata 2.7.2. Dieta płynna 2.7.3. Dieta płynna wzmocniona 2.7.4. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę 2.7.5. Dieta kleikowa 2.8. Dieta ubogoenegetyczna 2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 2.10.Dieta łatwo strawna bogato białkowa 2.11.Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 2.12.Dieta łatwo strawna niskobiałkowa 2.13.Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia 3. Żywienie w wybranych chorobach 3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego 3.1.1. Żywienie w chorobach układu pokarmowego 3.1.1.1. Żywienie w chorobie refluksowej 3.1.2. Żywienie w nieżytach żołądka · Ostry nieżyt żołądka · Przewlekły nieżyt żołądka 3.1.3. Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy 3.1.4. Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego · Żywienie w ostrym nieżycie jelit · Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit · Żywienie w zaparciu nawykowym · Żywienie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego · Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna · Żywienie w zespole nadwrażliwości jelita grubego 3.1.5. Żywienie w chorobach miąższu wątroby · Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez cech encefalopatii · Żywienie w okresie niewyrównywania niewydolności wątroby – encefalopatia wątrobowa 3.1.6. Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych · Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego · Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych 3.1.7. Żywienie w kamicy żółciowej 3.1.8. Żywienie w zapaleniu trzustki · Ostre zapalenie trzustki · Przewlekłe zapalenie trzustki 3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych 3.3. Leczenie żywieniowe 3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego 3.4.1. Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych · Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek · Żywienie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek 3.4.2. Żywienie w niewydolności nerek · Ostra niewydolność nerek · Przewlekła niewydolność nerek · Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek w okresie dializacyjnym · Żywienie w nefropatii cukrzycowej · Żywienie po przeszczepie nerki 3.4.3. Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek 3.4.4. Żywienie w kamicach nerkowych · Kamica szczawianowo-wapniowa · Kamica fosforanowo-wapniowa · Kamica moczanowa · Kamica fosforanowo-magnezowo-amonowa · Kamica cystynowa · Kamica ksantynowa 3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych 3.5.1. Żywienie w cukrzycy dorosłych 3.5.2. Żywienie w otyłości 3.5.3. Żywienie w wychudzeniu 3.5.4. Żywienie w dnie moczanowej 3.5.5. Żywienie w hiperlipidemiach 3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia 3.6.1. Żywienie w chorobach z wydolnością i niewydolnością układu krążenia 3.6.2. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym 3.6.3. Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego 3.6.4. Żywienie w zawale mięśnia sercowego 3.6.5. Żywienie w miażdżycy 3.6.6. Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia 3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych 3.7.1. Żywienie po udarze mózgu 3.7.2. Choroba Parkinsona 3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych 3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych 3.9.1. Zakażenie pałeczką Salmonella 3.9.2. Zatrucie enterotoksyną gronkowcową 3.9.3. Zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną botulinową 3.9.4. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych 4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych 4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego 4.2. Żywienie niemowląt 4.2.1. Żywienie naturalne 4.2.2. Żywienie mieszane 4.2.3. Żywienie sztuczne 4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową · Żywienie wcześniaków · Żywienie niemowląt z dystrofią wewnątrzmaciczną 4.4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe 4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym 4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia 4.7. Żywienie w zaparciach 4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka · Żywienie w biegunce ostrej · Żywienie w biegunce przewlekłej · Żywienie w biegunce nieswoistej i chlorkowej 4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej 4.10.Żywienie w mukowiscydozie 4.11.Żywienie w nietolerancjach pokarmowych 4.12.Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych 4.13.Żywienie w fenyloketonurii 4.14.Żywienie w niedoborach witaminowych 4.15.Żywienie w krzywicy 4.16.Żywienie w tężyczce 4.17.Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego 4.18.Żywienie w otyłości (młodzieńczej) 4.19.Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby · Wirusowe zapalenie wątroby typu A · Wirusowe zapalenie wątroby typu B - żółtaczka wszczepienna · Wirusowe zapalenie wątroby typu C 4.20.Żywienie w zapalaniu trzustki · Ostre zapalenie trzustki · Przewlekłe zapalenie trzustki 4.21.Żywienie w zespole nerczycowym 4.22.Żywienie w chorobie reumatycznej 4.23.Żywienie w niedokrwistości 4.24.Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką 4.25.Żywienie w alergiach pokarmowych 4.26.Żywienie w stanach pooperacyjnych 4.27.Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci 4.28.Żywienie w oparzeniach 4.29.Dieta katogenna
*Opis zaczerpnięty ze strony wydawnictwa.
Gwarancja
Sprzedawane przez nas książki są nowe, w większości ofoliowane. W przypadku błędów drukarskich (np. brak stron, stony źle zszyte) reklamacje są załatwiane "od ręki". Sposób realizacji reklamacji jest każdorazowo uzgadniany z Klientem.
Promocje
- Książki opłacone z góry wysyłamy gratis najtańszym sposobem dostawy.
- Klient może wybrać inny sposób dostawy opłacając inny rodzaj wysyłki. Koszty dla każdego przedmiotu są wyszczególnione w sekcji "Koszt dostawy".
- Przypominamy, że list zwykły i polecony może byc dostarczony do 14 dni roboczych i nie mamy na to wpływu. Dlatego jeżeli zależy Państwu na czasie zalecamy wybór innego sposobu dostawy.
- Przesyłki kurierskie wysyłamy codziennie we wszystkie dni robocze.
- Terminy wysyłania innych rodzajów przesyłek są opisane tutaj.
- W przypadku równoczesnego zakupu co najmniej dwóch książek (nawet z różnych naszych aukcji) wysyłka kurierem, paczką pocztową biznesową lub usługą Paczkomaty 24/7 gratis !! (Dotyczy tylko książek opłaconych z góry).
- UWAGA: Pozycje składające się z dwóch i więcej tomów sprzedawane na jednej aukcji traktowane są jako jedna książka.
- Zakupy dokonane z różnych naszych kont na Allegro nie podlegają łączeniu.
- Jednorazowa dopłata do przesyłki pobraniowej jest naliczona niezależnie od ilości zakupionych pozycji. Koszty dopłaty wyszczególnione są w sekcji "Koszt dostawy".
Okazje
Książki z małymi defektami w obniżonej cenie
Wyprzedaże
Promocje
Oferta
Posiadamy ofertę z wielu różnych wydawnictw. Sprawdź naszą ofertę na allegro.
Dodatkowo posiadamy także podręczniki niezbędne do egzaminów państwowych LEP i L-DEP.
Referencje
Gwarantujemy najwyższą jakość obsługi !! Dołącz do grona naszych zadowolonych Klientów !!
Zaufało nam już ponad 30.000 Klientów dołącz do ich grona, postaw na szybkość i niezawodność !!
Sprawdź nasze komentarze !!
|