Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka.

04-03-2012, 19:05
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 108.10 zł     
Użytkownik book24
numer aukcji: 2103378580
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 18   
Koniec: 07-03-2012 10:03:33
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Book24
Book24 - księgarnia internetowa serdecznie wita na swoich aukcjach w serwisie alle. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz zakupu.
O nas

Kupując u nas masz pewność co do jakości zakupionego towaru, oraz szybkiej przesyłki.
Do każdej transakcji podchodzimy indywidualnie, staramy się, aby nasz klient był w 100% usatysfakcjonowany.

Każdą paczkę starannie pakujemy w tekturowe pudełko lub kopertę bąbelkową, tak aby w stanie nienaruszonym dotarła do odbiorcy.
Zwrot pieniędzy

Dane Kontaktowe

Po wylicytowaniu przedmiotu koniecznie wypełnij formularz dostawy, jeśli masz dodatkowe pytania napisz e-maila.

Book24 - księgarnia internetowa al.Solidarności 117 lok.406
00-140 Warszawa

e-mail: [zasłonięte]@book24.waw.pl
pon-pt: 9-18

Numer konta:
951[zasłonięte]200400[zasłonięte]70234[zasłonięte]730 (mBank)
501[zasłonięte]555811[zasłonięte]45200[zasłonięte]594 (Inteligo)


Zaufanie do Book24 Kurier UPS

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka
Ciborowska Helena, Rudnicka Anna

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka
Dodatkowe informacje

  • ISBN:978[zasłonięte][zasłonięte]00425
  • liczba stron: 672
  • Okładka: miękka
  • Wydawnictwo: pzwl
  • Wymiary: 165 x 235 mm
  • Rok wydania: 2010
  • Opis

    Jest to nowoczesny podręcznik skierowany do słuchaczy Wydziałów Dietetyki Medycznych Studiów Zawodowych, dostosowany do obowiązującego programu nauczania.Omówiono w nim zagadnienia dotyczące podstaw żywienia człowieka, a także żywienie w różnych jednostkach chorobowych. Bardzo szczegółowo zostały przedstawione rodzaje diet i sposoby ich zastosowania.Przejrzyste i klarowne omówienie zagadnień oraz zawarte w podręczniku informacje o nowościach na rynku farmakologicznym i spożywczym sprawiają, że książka może być przydatna także dla osób zawodowo niezwiązanych z tym tematem.

    Spis treści:
    1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii
    1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce
    1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie
    1.2.1. Procesy energetyczne - pojęcie procesu przemiany materii
    1.2.1.1. Podstawowa przemiana materii (ppm)
    1.2.1.2. Ponadpodstawowa przemiana materii
    1.2.1.3. Całkowita przemiana materii
    1.2.2. Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu
    1.2.3. Gospodarka wodna w organizmie
    1.2.4. Równowaga kwasowo-zasadowa
    1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
    1.3.1. Wstęp
    1.3.2. Węglowodany
    1.3.2.1. Budowa i podział
    1.3.2.2. Cukry proste - monosacharydy
    1.3.2.3. Węglowodany złożone
    1.3.2.4. Rola węglowodanów przyswajalnych
    1.3.2.5. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy
    1.3.2.6. Trawienie i wchłanianie węglowodanów
    1.3.2.7. Metabolizm węglowodanów
    1.3.2.8. Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych
    1.3.2.9. Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych
    1.3.2.10. Zapotrzebowanie na węglowodany
    1.3.3. Tłuszcze
    1.3.3.1. Budowa i podział tłuszczów
    1.3.3.2. Tłuszcze właściwe
    1.3.3.3. Woski
    1.3.3.4. Tłuszcze złożone
    1.3.3.5. Sterole
    1.3.3.6. Rola tłuszczów w organizmie człowieka
    1.3.3.7. Trawienie i wchłanianie tłuszczów
    1.3.3.8. Metabolizm tłuszczów
    1.3.3.9. Tłuszcze pożywienia
    1.3.3.10. Zapotrzebowanie na tłuszcze
    1.3.4. Białka
    1.3.4.1. Budowa białek
    1.3.4.2. Podział i charakterystyka białek
    1.3.4.3. Struktura białek
    1.3.4.4. Właściwości białek
    1.3.4.5. Rola i przemiany białek w organizmie człowieka
    1.3.4.6. Trawienie i przyswajanie białek
    1.3.4.7. Metabolizm białek
    1.3.4.8. Biosynteza białek
    1.3.4.9. Źródła białek
    1.3.4.10. Wartość odżywcza białek
    1.3.4.11. Zapotrzebowanie na białko
    1.3.5. Witaminy
    1.3.5.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
    - Witamina C (kwas askorbinowy)
    - Witamina B1 (tiamina)
    - Witamina B2 (ryboflawina)
    - Witamina B6 (pirydoksyna)
    - Witamina PP (niacyna)
    - Witamina B12 (kobalamina)
    - Witamina H (biotyna)
    - Kwas pantotenowy
    - Kwas foliowy (folacyna, foliany)
    1.3.5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
    - Witamina A
    - Witamina D
    - Witamina E
    - Witamina K
    1.3.6. Składniki mineralne
    1.3.6.1. Makropierwiastki
    - Wapń (Ca)
    - Fosfor (P)
    - Magnez (Mg)
    - Potas (K)
    - Sód (Na)
    - Chlor (Cl)
    - Siarka (S)
    1.3.6.2. Mikropierwiastki
    - Żelazo (Fe)
    1.4. Normy żywienia i wyżywienia
    1.4.1. Pojęcie norm żywienia i wyżywienia
    1.4.2. Podział produktów spożywczych
    1.4.3. Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych
    1.4.4. Wskaźnik jakości żywieniowej
    1.4.5. Produkty zamienne
    1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności
    1.5.1. Planowanie jadłospisów okresowych
    1.5.2. Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej
    1.5.3. Metody oceny jadłospisów
    1.5.4. Zasady żywienia różnych grup ludności
    1.5.5. Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa
    1.6. Żywność funkcjonalna
    1.6.1. Probiotyki i prebiotyki
    1.6.2. Synbiotyki
    1.7. Żywność genetycznie modyfikowana
    1.8. Nutrigenomika - żywienie a genom człowieka
    1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa
    1.10.Edukacja żywieniowa
    2. Klasyfikacja i charakterystyka diet
    2.1. Podstawy klasyfikacji diet
    2.2. Dieta podstawowa
    2.3. Dieta bogatoresztkowa
    2.4. Dieta łatwo strawna
    2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
    2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
    2.7. Dieta o zmienionej konsystencji
    2.7.1. Dieta papkowata
    2.7.2. Dieta płynna
    2.7.3. Dieta płynna wzmocniona
    2.7.4. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę
    2.7.5. Dieta kleikowa
    2.8. Dieta ubogoenegetyczna
    2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
    2.10.Dieta łatwo strawna bogato białkowa
    2.11.Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
    2.12.Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
    2.13.Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia
    3. Żywienie w wybranych chorobach
    3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego
    3.1.1. Żywienie w chorobach układu pokarmowego
    3.1.1.1. Żywienie w chorobie refluksowej
    3.1.2. Żywienie w nieżytach żołądka
    - Ostry nieżyt żołądka
    - Przewlekły nieżyt żołądka
    3.1.3. Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
    3.1.4. Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego
    - Żywienie w ostrym nieżycie jelit
    - Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit
    - Żywienie w zaparciu nawykowym
    - Żywienie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
    - Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna
    - Żywienie w zespole nadwrażliwości jelita grubego
    3.1.5. Żywienie w chorobach miąższu wątroby
    - Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez cech encefalopatii
    - Żywienie w okresie niewyrównywania niewydolności wątroby - encefalopatia wątrobowa
    3.1.6. Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
    - Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego
    - Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
    3.1.7. Żywienie w kamicy żółciowej
    3.1.8. Żywienie w zapaleniu trzustki
    - Ostre zapalenie trzustki
    - Przewlekłe zapalenie trzustki
    3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych
    3.3. Leczenie żywieniowe
    3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego
    3.4.1. Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych
    - Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek
    - Żywienie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek
    3.4.2. Żywienie w niewydolności nerek
    - Ostra niewydolność nerek
    - Przewlekła niewydolność nerek
    - Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek w okresie dializacyjnym
    - Żywienie w nefropatii cukrzycowej
    - Żywienie po przeszczepie nerki
    3.4.3. Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek
    3.4.4. Żywienie w kamicach nerkowych
    - Kamica szczawianowo-wapniowa
    - Kamica fosforanowo-wapniowa
    - Kamica moczanowa
    - Kamica fosforanowo-magnezowo-amonowa
    - Kamica cystynowa
    - Kamica ksantynowa
    3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych
    3.5.1. Żywienie w cukrzycy dorosłych
    3.5.2. Żywienie w otyłości
    3.5.3. Żywienie w wychudzeniu
    3.5.4. Żywienie w dnie moczanowej
    3.5.5. Żywienie w hiperlipidemiach
    3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia
    3.6.1. Żywienie w chorobach z wydolnością i niewydolnością układu krążenia
    3.6.2. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
    3.6.3. Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego
    3.6.4. Żywienie w zawale mięśnia sercowego
    3.6.5. Żywienie w miażdżycy
    3.6.6. Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia
    3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych
    3.7.1. Żywienie po udarze mózgu
    3.7.2. Choroba Parkinsona
    3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych
    3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych
    3.9.1. Zakażenie pałeczką Salmonella
    3.9.2. Zatrucie enterotoksyną gronkowcową
    3.9.3. Zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną botulinową
    3.9.4. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych
    4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych
    4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego
    4.2. Żywienie niemowląt
    4.2.1. Żywienie naturalne
    4.2.2. Żywienie mieszane
    4.2.3. Żywienie sztuczne
    4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową
    - Żywienie wcześniaków
    - Żywienie niemowląt z dystrofią wewnątrzmaciczną
    4.4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe
    4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym
    4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia
    4.7. Żywienie w zaparciach
    4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka
    - Żywienie w biegunce ostrej
    - Żywienie w biegunce przewlekłej
    - Żywienie w biegunce nieswoistej i chlorkowej
    4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej
    4.10.Żywienie w mukowiscydozie
    4.11.Żywienie w nietolerancjach pokarmowych
    4.12.Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych
    4.13.Żywienie w fenyloketonurii
    4.14.Żywienie w niedoborach witaminowych
    4.15.Żywienie w krzywicy
    4.16.Żywienie w tężyczce
    4.17.Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego
    4.18.Żywienie w otyłości (młodzieńczej)
    4.19.Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby
    - Wirusowe zapalenie wątroby typu A
    - Wirusowe zapalenie wątroby typu B - żółtaczka wszczepienna
    - Wirusowe zapalenie wątroby typu C
    4.20.Żywienie w zapalaniu trzustki
    - Ostre zapalenie trzustki
    - Przewlekłe zapalenie trzustki
    4.21.Żywienie w zespole nerczycowym
    4.22.Żywienie w chorobie reumatycznej
    4.23.Żywienie w niedokrwistości
    4.24.Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką
    4.25.Żywienie w alergiach pokarmowych
    4.26.Żywienie w stanach pooperacyjnych
    4.27.Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci
    4.28.Żywienie w oparzeniach
    4.29.Dieta katogenna
    [zasłonięte]@book24.waw.pl - Book24 - księgarnia internetowa