|
Dietetyka Żywienie
zdrowego i chorego człowieka Ciborowska Helena, Rudnicka
Anna Wydawnictwo: PZWL
ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4867-4 Format:
16.5x23.5cm Liczba stron: 658 Oprawa:
Miękka Wydanie: 4, 2014 r.
To już czwarte wydanie podręcznika
cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność
wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera
on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia
składników odżywczych, przez unormowania prawne, po
zagadnienia związane z innowacjami w naukach
biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich
szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia
w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach
pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a
także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik
odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został
zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu
o wnioski z praktyki akademickiej.
Dietoterapia Włodarek
Dariusz, Lange Ewa, Kozłowska Lucyna, Głąbska
Dominika Wydawnictwo:
PZWL
ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4861-2 Format:
16.5x23.5cm Liczba stron: 448 Oprawa:
Miękka Wydanie: 1, 2014 r.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw
żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z
uwzględnieniem dietoprofilaktyki.
W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy
dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów,
białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu
człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono
również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich
schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby
związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze,
przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego,
niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe,
choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita
drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja
będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu
dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się
dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz
wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
|