Opis książki: Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą "zdrowo" się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.
Część ogólna Wstęp Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze Energia Białka Białka pochodzenia zwierzęcego Białka pochodzenia roślinnego Węglowodany Indeks glikemiczny Błonnik Tłuszcze (lipidy) Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Kwasy tłuszczowe wielonienasycone Witaminy Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witaminy rozpuszczalne w wodzie Składniki mineralne Makropierwiastki Mikropierwiastki Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej Produkty zbożowe Mąki Pszenica i produkty z pszenicy Żyto i produkty z żyta Owies i produkty z owsa Ryż i produkty z ryżu Jęczmień i produkty z jęczmienia Kukurydza i produkty z kukurydzy Proso i produkty z prosa Gryka i produkty z gryki Pozostałe zboża Nasiona roślin strączkowych Świeże rośliny strączkowe Suszone nasiona roślin strączkowych Warzywa Charakterystyka niektórych warzyw Warzywa kapustne Warzywa okopowe Kiełki Warzywa morskie - algi (glony morskie) Owoce Niektóre owoce jagodowe Owoce cytrusowe Niektóre pozostałe owoce Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego Orzechy i ziarna Nabiał i jego substytuty Mleko krowie Mleko kozie Sery Jajka Substytuty jajek Oleje i tłuszcze stałe Oleje i oliwa z oliwek Tłuszcze stałe Przyprawy Przygotowanie i stosowanie przypraw Rośliny dostarczające części zielnych Rośliny dostarczające liści Rośliny dostarczające kwiatów Rośliny dostarczające owoców lub nasion Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy Rośliny dostarczające kory Warzywa przyprawowe Sosy przyprawowe Dodatki słodzące Naturalne środki słodzące Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw Miary gospodarcze Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego Sposoby sporządzania potraw Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu 1. Dieta profilaktyczna - racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego) Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej 2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka 3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40-50 g)4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 6. Dieta z ograniczeniem sodu Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu 7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej Sposób sporządzania kleików Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej Część szczegółowa Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie Napoje Przepisy Chleb domowy Przepisy Dodatki do pieczywa Przepisy Zupy Przygotowanie wywaru z warzyw Przygotowanie wywaru z owoców Przygotowanie zup mlecznych Przygotowanie głównego składnika zupy Podprawianie dietetycznych zup wegetariańskich Przyprawianie zup Zakwasy Przepisy Dodatki do zup Przepisy Potrawy jarskie Przepisy Potrawy z warzyw i owoców Obróbka wstępna Obróbka termiczna Surówki Sałatki Warzywa gotowane Przepisy Sosy Sosy zimne Sosy gorące Sosy słodkie Desery Przepisy Aneks Potrawy z ryb Przepisy Piśmiennictwo Spis potraw Aneks - wybrane potrawy z ryb
|