Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dietetyczna kuchnia wegetariańska

28-02-2012, 21:00
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 30 zł     
Użytkownik medisquad_lublin
numer aukcji: 2065841518
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 9   
Koniec: 01-02-2012 18:02:57

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe (przelew przedpłata)

Bank Ochrony Środowiska
841[zasłonięte]114421[zasłonięte]40704[zasłonięte]002

W tytule przelewu należy wpisać numer aukcji oraz nick

Gotówka przy odbiorze osobistym

Wysyłka

Wysyłka w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

ul. Lubartowska 56 w Lublinie

Kontakt z nami

ul. Lubartowska 56
20-094 Lublin
tel./fax: 81 [zasłonięte] 32
tel. kom.: 603 [zasłonięte] 381
pon.-pt.: 8.00-19.00
soboty: 10.00-15.00

Dietetyczna kuchnia wegetariańska

Autor: Wieczorek-Chełmińska Z.

Wydawca/Producent: PZWL

Wydanie, Rok wyd.: I, 2009

Ilość stron: 224

Format: 20,5 x 14,5 cm

Oprawa: miękka

ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00371

Opis:

Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich.
Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.
Spis treści:
CZĘŚĆ OGÓLNA
Wstęp
1. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
2. Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej
3. Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
4. Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu
a. Dieta profilaktyczna - racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego)
b. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka
c. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka
d. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego
e. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
f. Dieta z ograniczeniem sodu
g. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna
CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
1. Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie
Aneks
Piśmiennictwo
Spis potraw