Dieta w walce z rakiem
Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie
Beliveau Richard, Gingras Denis
Wydawnictwo: Delta W-Z Oprawa: miękka Stron: 214 Wymiary: 217x218
Liczne badania podstawowe, kliniczne i epidemiologiczne wykazały, że spożywanie w znacznych ilościach pokarmów roślinnych, zwłaszcza owoców i warzyw, w decydującym stopniu wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka.
Niektóre z nich zawierają duże ilości związków fotochemicznych, które zapobiegają zmianom rakowym mikroguzów rozwijających się w organizmie w ciągu życia.
Z najnowszych badań wynika, że oprócz owoców i warzyw właściwości przeciwrakowe mają także m.in.: zielona herbata, kurkuma, soja, gorzka czekolada.
Codzienna dieta złożona z owoców, warzyw, zielonej herbaty i czerwonego wina dostarcza organizmowi dawki przeciwrakowych związków fitochemicznych, którą można określić jako terapeutyczną.
Jest to najprostszy, a zarazem skuteczny sposób zapobiegania wystąpieniu i rozwojowi raka.
Kuchnia ANTYrakowa
Tse Chantal dr
Wydawnictwo: ESPRIT Oprawa: miękka Stron: 350 Wymiary: 130x200
Świadomość wielkiego wpływu, jaki na nasz organizm ma sposób odżywiania, jest coraz bardziej powszechna.
Dr Chantal Tse, opierając się na najnowszych badaniach nad chorobą nowotworową, uważa, że spożywane przez nas produkty mają w profilaktyce raka znaczenie fundamentalne. Dotyczy to nie tylko substancji, których powinniśmy unikać, ponieważ mają działanie rakotwórcze, ale również tych, których dobroczynne działanie wspiera nasz organizm w walce z chorobą nowotworową.
Kuchnia antyrakowa jest wyjątkową książką kucharską.
We wstępie czytelnicy znajdą klarowny opis założeń autorki w odniesieniu do najnowszych badań nad rakiem.
W części głównej znajdują się smakowite przypisy podzielone na 8 działów: Przystawki, Sałatki, Zupy, Tarty, Dania mięsne, Dania z ryb, Dania na słodko oraz Desery. Każdy przepis opatrzony jest informacją, które składniki potrawy mają działanie przeciwnowotworowe, co pozwoli modyfikować potrawy, zachowując jednocześnie ich zdrowotne działanie.
Kuchnia antyrakowa to sprawdzone przepisy zarówno dla tradycjonalistów, jak i miłośników nowinek kulinarnych. Kolorowa tarta z łososiem, brokułami i marchewką; Królik z tymiankiem i cytryną; Chłodnik ogórkowy z krewetkami;
Jeżeli myśleliście, że jedzenie zdrowe to jedzenie nudne - jesteście w błędzie!
Przygotujcie się na nowe doznania kulinarne Chantal Tse.
|