Książka Dieta pH detoksykacja ciała i ducha dietą zasadową wpisuje się w ogarniające nas wiosną pragnienie zmiany
na lepsze. Nie proponuje rewolucji, ale ewolucję, nie nakazuje, lecz zachęca, nie straszy - tylko pokazuje proste
i smakowite drogi do zdrowia i lepszego samopoczucia. Miałam okazję jeść potrawy przygotowane przez Autorkę
i, uwierzcie, były pyszne! Cieszę się, że teraz będę mogła przygotować je we własnym domu.
Katarzyna Prześnicka, terapeutka, tłumaczka, dziennikarka
Anna Sosnkowska - lekarka, naturoterapeutka, posiada szerokie wykształcenie w zakresie medycyny, zarówno
akademickiej, jak i tradycyjnej. Od ponad 20 lat zajmuje się promowaniem zdrowego, naturalnego stylu życia oraz
naturalnych metod terapii w ramach poradni internetowej, stacjonarnych kuracji leczniczych oraz warsztatów
i wykładów. Autorka i wydawca kilkudziesięciu publikacji z zakresu ekomedycyny.
Wiele osób korzysta wiosną z diety oczyszczającej, ale jeśli ograniczymy się wyłącznie do przyjmowania lub
nieprzyjmowania określonych napojów czy pokarmów, to pożytek z tego będzie ograniczony. Wszak o wiele
bardziej istotnym źródłem zatrucia ciała toksynami jest nasze serce. (…) Książka mówi więc nie tylko o pokarmach
ale także o „odkwaszaniu serca” tj. o miłości, wybaczeniu, zgodzie na świat i pełnym radości uważnym życiu.
Obszerna część poświęcona poradom i przepisom kulinarnym ma charakter uniwersalny i można ją wykorzystać
w następujących programach leczniczo-dietetycznych:
– dieta pH, znana również jako dieta odkwaszająca
– dieta bezglutenowa
– dieta bezmleczna (bezlaktozowa)
– dieta bezcukrowa
– dieta niskoweglowodanowa
– dieta owocowo-warzywna pełna (dieta Ewy Dabrowskiej)
– wiekszość przepisów jest też zgodna z Kuchnią Pięciu Przemian.
SPIS TREŚCI
1. Wiosenne odrodzenie
2. Dieta cud
3. Przejście na nową dietę
4. Źródła składników odżywczych
5. Dieta pH - wiosenne menu
6. Przykładowe przepisy