DIETA OPTYMALNA
Jan Kwaśniewski
Marek Chyliński
Wydawnictwo: Prasa Śląska, 1997
Oprawa: miękka
Stron: 318
Stan: bardzo dobry
SPIS TREŚCI:
Przedmowy autorów
CZĘŚĆ 1
Wywiad – rzeka z dr. Janem Kwaśniewskim
Marsz na azymut
Dlaczego właściwie tłuszcze
Arkadia
Dzieje grzechu
Złota zasada proporcji, czyli wzór życia
Szarlatani i kuglarze
Pod „prąd”
Skąd się biorą choroby
Homo sapiens na pastwisku
Teraz do stołu
Być zdrowym i pięknym
Rozumni łączcie się
Przestrogi dla Rzeczypospolitej
CZĘŚĆ 2
Żywienie optymalne – a niektóre choroby
Choroba Buergera
Choroba Bechterewa
Stwardnienie rozsiane
Gościec przewlekły postępujący
Cukrzyca I
Marskość wątroby
Neurastenia
Miażdżyca
Choroby przewodu pokarmowego
Otyłość
Choroba wrzodowa
Choroba zwyrodnieniowa
Choroby zakaźne
Jaskra i łuszczyca
Migrena
Nadciśnienie
Choroby serca
Astma oskrzelowa
Cukrzyca II
CZĘŚĆ 3
Żywienie w szczególnych stanach fizjologicznych
Odżywianie się kobiet ciężarnych
Odżywianie niemowląt
Żywienie dzieci
Produkty zalecane dla człowieka przy żywieniu optymalnym
Produkty niejadalne dla człowieka przy żywieniu optymalnym
CZĘŚĆ 4
Przepisy na potrawy zgodne z zasadami żywienia optymalnego
Potrawy z jajek
Potrawy z sera
Potrawy z mięsa
- dojrzewanie mięsa
- potrawy z wieprzowiny
- potrawy z baraniny
- potrawy z wołowiny
- potrawy z cielęciny
- potrawy z drobiu
- potrawy z ryb
Zupy
Desery
CZĘŚĆ 5
Przykładowy jadłospis na pierwsze 2 tygodnie żywienia optymalnego
CZĘŚĆ 6
Tabele wartości odżywczych produktów spożywczych
CZĘŚĆ 7
Księga „CUDÓW”