1. Analiza i diagnoza dotychczasowego stylu życia
• Bezpośrednia współpraca z pacjentem na podstawie szczegółowo przygotowanych kart pracy:
- Historia żywienia - wywiad 24h
- Dziennik posiłków
2. Elementy psychodietetyki
• Karty pracy
3. Indywidualny jadłospis
• Jadłospis przygotowany z uwzględnieniem CELU, stylu życia,sytuacji społecznej, nawyków żywieniowych, predyspozycji fizycznych. Każdy jadłospis tworzony jest na podstawie ściśle określonych procedur uwzględniających kaloryczność wszystkich składników. Przygotowany w przystępnej, łatwej do interpretacji formie.Zawiera gotowe przepisy i porady kulinarne.
4. Programy treningowe
• Dostosowane do fizycznych możliwości danej osoby. Każda, nawet najmniejsza aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na wzrost wydolności organizmu. Reguluje metabolizm, a tym samym wspomaga kuracje dietetyczne. Odpowiednio dobrany rodzaj ćwiczeń: tempo oraz czas ich trwania to element wspomagający skuteczną kurację, ale także poprawiający ogólne samopoczucie.
5. Poradnictwo żywieniowo - dietetyczne
• Opracowanie zaleceń żywieniowych uwzględniających indywidualne potrzebny i predyspozycje pacjenta. Ogólna edukacja związana z prawidłowym odżywianiem. Wprowadzanie poprawnych nawyków żywieniowych. Utrwalanie ustaleń programu dietetycznego.