Książka Dieta i Suplementacja w Sporcie i Rekreacji szczegółowo omawia zasady diety i suplementacji, jest skierowana
głównie do osób wyczynowo zajmujących się sportem, kulturystyką oraz do wszystkich, którzy chcą poprawić efekty
swoich ćwiczeń. Przedstawiono w niej również przykładowe rozwiązania dietetyczno-suplementacyjne w różnych
dyscyplinach sportu oraz w zależności od budowy ciała.
SPIS TREŚCI
ROZDZIAŁ 1
ZNACZENIE ŻYWIENIA i SUPLEMENTACH W SPORCIE WYCZYNOWYM
ROZDZIAŁ 2
PODSTAWY METABOLIZMU MIĘŚNIOWEGO
2.1. Mięśnie szkieletowe - struktura i funkcja
2.2. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego
2.3. Typy włókien mięśniowych
2.4. Potencjał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia
2.5. Podstawowe systemy energetyczne
2.6. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych
w mięśniach szkieletowych
2.7. Podstawowa Przemiana Materii (PPM)
ROZDZIAŁ 3
OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
ROZDZIAŁ 4 CHARAKTERYSTYKA WĘGLOWODANÓW i ICH ROLA w WYSIŁKU FIZYCZNYM
4.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie
4.2. Źródła węglowodanów
4.3. Efekty fizjologiczne błonnika
4.4. Zasady spożywania węglowodanów
4.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny
4.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożycie węglowodanów
ROZDZIAŁ 5
BIAŁKO JAKO MATERIAŁ BUDULCOWY i FUNKCJONALNY W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA.
5.1. Rodzaje i istota białka w organizmie człowieka
5.2. Aminokwasy egzogenne
5.3. Źródła białka i ich przemiana w organizmie
5.4. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych fizycznie
ROZDZIAŁ 6
ROLA TŁUSZCZÓW W WYSIŁKU FIZYCZNYM
6.1. Charakterystyka tłuszczów i ich znaczenie w organizmie człowieka,
6.2. Metabolizm tłuszczów
6.3. Źródła tłuszczów
6.4. Tłuszcz, jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku
ROZDZIAŁ 7
ZNACZENIE WITAMIN i SOLI MINERALNYCH W WYSIŁKU FIZYCZNYM.
7.1. Podział i ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych,
7.2. Jakość preparatów witaminowo-mineralnych
7.3. Minerały
7.4. Witaminy
ROZDZIAŁ 8
NAJWAŻNIEJSZY SKŁADNIK ORGANIZMU - WODA
8.1. Równowaga wodna ,
8.2. Hyponatremia
8.3. Opróżnianie żołądka z płynów, a wysiłek fizyczny
8.4. Opróżnianie żołądka i skład płynów
8.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie strat wody,
ROZDZIAŁ 9
SUPLEMENTY i ODŻYWKI POMOCNE W SPORCIE i REKREACJI
9.1. Potencjał osoby trenującej
9.2 Klasyfikacja środków wspomagających żywienie
9.3 Fitoterapia
9.4 Apiterapia
ROZDZIAŁ 10
ISTOTA MASY i SKŁADU CIAŁA W SPORCIE WYCZYNOWYM
10.1. Skład ciała w sporcie wyczynowym
10.2. Skład ciała a możliwości wysiłkowe
10.3. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie osób nietrenujących i trenujących
10.4. Definicje i klasyfikacje otłuszczenia organizmu
10.5. Metody pomiaru składu ciała
ROZDZIAŁ 11
ŚRODKI I METODY TRENINGU FIZYCZNEGO
11.1. Progi metaboliczne jako indywidualne wyznaczniki intensywności wysiłku.
11.2. Wyznaczanie stref wysiłkowych
11.3. Wybrane metody treningowe kształtujące wytrzymałości i siłę mięśniową
ROZDZIAŁ 12
ANALIZA DIETY SPORTOWCÓW
12.1. Istota oceny składu ilościowego i jakościowego diety sportowców
12.2. Analiza diety i suplementacji - na przykładzie pływaczki w okresie przygotowawczym
ROZDZIAŁ 13
PRZYKŁADOWE ROZWIĄZANIA DIETETYCZNO-SUPLEMENTACYJNE
13.1. Zalecenia dietetyczne i suplementacyjne uwzględniające typ budowy ciała
13.2. Metaboliczne aspekty okresowego głodzenia organizmu
13.3. Przykładowe rozwiązania dietetyczno-suplementacyjne
w różnych dyscyplinach sportu i w treningu rekreacyjnym
ROZDZIAŁ 14
NADWAGA i OTYŁOŚĆ ORAZ DIETA i SUPLEMENTACJA W KURACJACH ODCHUDZAJĄCYCH
14.1. Mechanizm redukowania tkanki tłuszczowej
14.2. Rola ćwiczeń odchudzających w procesie redukowania masy ciała
i tkanki tłuszczowej
14.3. Kryteria i klasyfikacja nadwagi i otyłości
14.4. Dieta w walce z nadwagą i otyłością
14.5. Strategia dietetyczna w trakcie redukowania tkanki tłuszczowej
ROZDZIAŁ 15
PIŚMIENNICTWO