Otręby owsiane
2 kg
WYSOKOBŁONNIKOWE
4 x 0,5 kg
Wg Dukana należy spożywać 2 łyżki otrąb owsianych dziennie
Otręby owsiane to dobrze wszystkim znany produkt i pomimo swoich zalet wciąż niedoceniany.
Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik.
Dzięki temu kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze.
Sportowcy cenią je za źródło siły, kobiety za właściwości odchudzające i odmładzające, a lekarze korzystają z ich działania leczniczego i ochronnego.
Zalety spożywanie otrąb owsianych można podsumować w następujący sposób:
• zmniejszają wchłanianie cholesterolu przyczyniając się do obniżenia jego poziomu we krwi
• spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku
• usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
• poprawiają odporność immunologiczną
• regulują ciśnienie krwi
• zapobiegają powstawaniu zakrzepów
• są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy
• działają ochronnie na śluzówkę jelit
• skracają pasaż jelitowy zapobiegając zaparciom
• są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych
• pęcznieją w żołądku dając poczucie sytości
• są idealne dla sportowców bo zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość
• przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację
• kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem
Otręby owsiane w porównaniu z otrębami pszennymi mają wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego częścią są beta glukany.
Są to węglowodany złożone mające zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych.
Powlekają szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego a w momencie jej podrażnienia, zachowują się jak płynny opatrunek.
Beta glukany mają także właściwości prebiotyczne, są one pożywką dla „dobrych" bakterii probiotycznych.
Bakterie te częściowo rozkładają beta glukany w świetle jelita grubego a w wyniku tego procesu, powstają kwasy organiczne mające bardzo istotne znaczenie
dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego.
Przykładowo kwas masłowy wstrzymuje rozwój bakterii kancerogennych oraz stymuluje rozwój nabłonka jelitowego natomiast kwas propionowy ma właściwości
przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Zalecana dzienna porcja beta glukanów (3g) obniża stężenie całkowitego cholesterolu oraz jego frakcji LDL (tak zwany „zły cholesterol") we krwi. Dzięki temu oc
zyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Należy pamiętać, że obniżenie cholesterolu o 1% zmniejsza 2-3 krotnie ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Beta glukany wiążąc jony sodu przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia krwi.
Beta glukany zawarte w otrębach owsianych przeciwdziałają szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG).
Dlatego otręby owsiane poleca się ludziom chorym na cukrzycę typu 2.
Błonnik zawarty w otrębach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii, utrudniając tym samym powstawanie chorób
przewodu pokarmowego. Ponadto poprawia pracę jelit oraz wypełnia żołądek likwidując na długo uczucie głodu, co chroni przed otyłością.
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów egzogennych,
które nie są wytwarzane przez organizm człowieka i dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Innym walorem otrąb owsianych jest zawartość witamin z grupy B, w szczególności witaminy B1 (tiaminy) oraz B5 (kwasu pantotenowego),
które dostarczane do komórek mózgowych i nerwowych przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz witaminy B6 (pirydoksyna),
która przyspiesza przyswajanie wiedzy poprzez poprawę pamięci i koncentracji. Inna witamina, która występuje w otrębach owsianych, to witamina E.
Chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami (zmiany rakowe), wzmacnia mięsień sercowy i jego pracę, chroni przed starzeniem się.
Otręby owsiane to nie tylko zdrowy i sycący posiłek, ale również źródło składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i cynk.
Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ OBSŁUGI
Wszystie oferowane przedmioty mamy cały czas w magazynie, dzięki czemu możemy je błyskawicznie dostarczyć.
Oferujemy Państwu najwyższej jakości towar.
Nasze produkty są pierwszej jakości, i zawsze z odpowiednio długim terminem ważności.
Zdjęcia są autentyczne, przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.