Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

DIAGNOSTYKA MIKOLOGICZNA ZATRUĆ GRZYBAMI Klawitter

19-01-2012, 15:33
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 39.20 zł     
Użytkownik hirudina
numer aukcji: 2000489864
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 10   
Koniec: 14-01-2012 23:22:52
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

e-mail: [zasłonięte]@hirudina.pl
tel. stacjonarny: (32)[zasłonięte]352-04
tel. komórkowy: 513-[zasłonięte]-833
komunikator: [zasłonięte]40558

Adres sklepu: ul. Księdza Bednorza 14
(pod apteką)
Katowice-Szopienice

Godziny pracy: Pon - Pt: 8.30 – 16.30

Lokalizacja sklepu:


Przelew na konto mBank:
16 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 406776

Wszystkie zamówienia realizowane
są przez Pocztę Polską.

Książki wysyłamy zgodnie z
wyborem opcji:
- po wpłacie na konto
- za pobraniem
Wysyłamy również
za granicę!

Koszty przesyłki są u nas
zawsze zgodne
z aktualnym cennikiem
Poczty Polskiej.

Odbiór osobisty: Po odbiór książek serdecznie zapraszamy do naszej księgarni w Katowicach-Szopienicach
(adres powyżej)

  


WYSYŁKA DZISIAJ !!!

CODZIENNIE W DNI ROBOCZE

WYSTARCZY DO GODZ. 13.00 wysłać do nas:

1) deklarację odbioru przesyłki "za pobraniem"
lub
2) skan przelewu
albo
3) wpłacić za pośrednictwem "Płacę z Allegro"



DIAGNOSTYKA MIKOLOGICZNA ZATRUĆ GRZYBAMI

Maria Klawitter


Stan książki: NOWA
Wydawnictwo: Śląsk
Stron: 256
Okładka: miękka

Spis treści

Wstęp XV

1. Epidemiologia 1

1.1. Epidemiologia zatruć grzybami w Polsce 1
1.1.1. Zatrucia grzybami w Polsce w latach 1[zasłonięte]977-20 2
1.2. Grzyby będące najczęstszą przyczyną zatruć w Polsce 12
1.3. Kalendarz mikologa 14
1.3.1. Okres występowania zatruć 14
1.4. Wywiad epidemiologiczny 27
1.4.1. Sposób przeprowadzania 27
1.4.2. Znaczenie i interpretacja wywiadu 28
1.4.2.1. Okres utajenia objawów chorobowych 28
1.4.2.2. Liczba osób zagrożonych i zatrutych 29
1.4.2.3. Skład gatunkowy grzybów stanowiący potrawę 29
1.4.2.4. Ilość spożytych grzybów 30
1.4.2.5. Czasokres zgłoszenia się chorego do szpitala 30
1.4.2.6. Dokumentacja wywiadu 30
1.5. Dokumentacja zatruć 30
1.5.1. Dokumentacja przyjmowania materiału biologicznego do badań . . 30
1.5.2. Dokumentacja służąca do opracowania ogniska zatruć oraz danych statystycznych 31
1.5.3. Zatrucia masowe 32
1.6. Pobieranie i zabezpieczanie prób do badań laboratoryjnych 32
1.6.1. Termin i celowość pobierania prób do badań diagnostycznych ... 33
1.6.2. Rodzaj materiału biologicznego do badań mikologicznych 34
1.6.3. Kto ma pobierać i zabezpieczać próby 36
1.6.4. Sposób pobierania i zabezpieczania prób 36
1.6.4.1. Wyposażenie 36
1.6.4.2. Zabezpieczanie prób 36
1.6.4.3. Technika pobierania prób do badań sporologicznych ... 37
1.6.4.4. Pobieranie i zabezpieczanie materiału do badań chemicznych 38

2 Cechy makro- i mikroskopowe grzybów mające znaczenie diagnostyczne 39
2.1. Cechy makroskopowe 39
2.1.1. Budowa owocnika 40
2.1.1.1. Kapelusz 41
2.1.1.2. Trzon 45
2.1.2. Reakcje barwne 48
2.1.2.1. Odczynniki do przeprowadzania reakcji barwnych .... 48
2.1.2.2. Technika przeprowadzania makroreakcji 49
2.1.2.3. Mikroreakcje chemiczne 49
2.1.2.4. Zjawisko fluorescencji 50
2.2. Cechy mikroskopowe 54
2.2.1. Hymenium 54
2.2.1.1. Podstawki 54
2.2.1.2. Worki
2.2.1.3. Cystydy czyli rozwierki
2.2.1.4. Wstawki
2.2.2. Subhymenium
2.2.3. Trama
2.2.4. Budowa skórki kapelusza i trzonu
2.2.5. Zarodniki
2.2.5.1. Budowa zarodników
2.2.5.2. Otrzymywanie zarodników wzorcowych
2.2.5.3. Barwa wysypu zarodników
2.2.5.4. Opis zarodników wzorcowych
2.2.5.5. Opis zarodników poddanych działaniu niektórych czynników fizycznych i chemicznych w celu upodobnienia ich do występujących w materiale biologicznym
2.2.5.6. Barwienie zarodników
2.2.5.7. Analiza zarodników w świetle spolaryzowanym i w świetle promieni nadfioletowych (UV z filtrem Wooda)

Zatrucia grzybami
3.1. Podział zatruć
3.1.1. Kryteria podziałów
3.1.2. Podział zatruć
3.2. Typy zatruć
3.2.1. Zatrucia cytotropowe
3.2.1.1. Zespół sromotnikowy
3.2.1.2. Zespół piestrzenicy kasztanowatej 101
3.2.1.3. Zespół zasłonaka rudego
3.2.2. Zatrucia neurotropowe
3.2.2.1. Zatrucia z objawami muskarynowymi — Zespół muskarynowy
3.2.2.2. Zatrucia z obj awami muskarynowymi maskowanymi obecnością innych toksyn
3.2.2.3. Zatrucia z objawami atropinowymi — Zespół atropinowy 134
3.2.2.4. Zatrucia uwarunkowane spożyciem alkoholu 136
3.2.2.5. Zatrucia halucynogenne 138
3.2.3. Zatrucia z objawami żołądkowo-jelitowymi 142
3.2.3.1. Gatunki, które mogą wywołać zatrucia parafaloidynowe . 144
3.2.3.2. Gatunki o hymenoforze blaszkowym 149
3.2.3.3. Gatunki o hymenoforze rurkowym 173
3.2.3.4. Zatrucia tęgoskórem pospolitym 183
3.2.3.5. Zatrucia grzybami z rodzaju Gałęziak — Ramaria .... 185
3.2.4. Zatrucia nieswoiste grzybami 186
3.2.4.1. Powstawanie substancji toksycznych w grzybach jadalnych 187
3.2.4.2. Spożywanie grzybów w dużych ilościach 187
3.2.4.3. Grzyby zepsute 187
3.2.4.4. Grzyby zakażone bakteriami chorobotwórczymi 188
3.2.5. Nieżyty żołądkowo-jelitowe 188
3.2.6. Zatrucia substancjami egzogennymi zawartymi w grzybach .... 188
3.2.6.1. Insektycydy 188
3.2.6.2. Środki ochrony roślin używane do ochrony upraw pieczarek 189
3.2.6.3. Grzyby zawierające znaczne ilości metali szkodliwych dla zdrowia 189

4. Tok postępowania analitycznego z materiałem biologicznym 191
4.1. Przyjęcie próby do badań 191
4.2. Analiza resztek pokarmowych - zasady ogólne 192
4.2.1. Wyposażenie, sprzęt, odczynniki 192
4.2.2. -Tok postępowania 193
4.2.2.1. Zasady ogólne 193
4.2.2.2. Tok postępowania analitycznego - część szczegółowa . . . 197
4.3. Obierzyny 201
4.4. Grzyby świeże dostarczone przez osoby trzecie 202
4.5. Analiza materiału pochodzącego z przewodu pokarmowego 202
4.5.1. Zasady ogólne 202
4.5.2. Część szczegółowa 209
4.5.2.1. Wymiociny 209
4.5.2.2. Zgłębnikowana treść żołądkowa 210
4.5.2.3. Popłuczyny 210
4.5.2.4. Kał 212
4.6. Kolejność wykonywania analizy 213
4.7. Korzystanie z zarodników wzorcowych 213
4.8. Przedstawianie wyników. Orzecznictwo 214
4.8.1. Interpretacja wyników 214
4.9. Przygotowanie i przechowywanie preparatów kontrolnych 215

5. Badania chemiczne i biochemiczne w zatruciach grzybami
5.1. Wskaźniki hirudina biochemiczne
5.2. Oznaczanie toksyn muchomora sromotnikowego
5.2.1. Część ogólna
5.2.1.1. Oznaczanie toksyn w postaci kompleksu albuminowo-falloidynowego w surowicy krwi metodą elektroforezy . .
5.2.1.2. Oznaczanie toksyn muchomora sromotnikowego i ich metabolitów w moczu
5.2.2. Część szczegółowa
5.2.2.1. Toksyny muchomora sromotnikowego w moczu
5.2.2.2. Toksyny muchomora sromotnikowego w dializatach . . .
5.2.2.3. Toksyny muchomora sromotnikowego w wymiocinach . .
5.2.2.4. Toksyny muchomora sromotnikowego w surowicy krwi . .

6. Analiza materiału sekcyjnego
6.1. Badania sporologiczne
6.1.1. Pobór i zabezpieczanie prób
6.1.2. Wykonanie badań
6.2. Oznaczanie toksyn muchomora sromotnikowego w nerkach i wątrobie . . .
6.2.1. Pobór i zabezpieczanie prób
6.2.2. Wykonanie oznaczenia 23

A. Wywiad zatrucia grzybami 233

B. Karta zleceń na wykonanie badań mikologicznych 235

C. Wynik analizy sporologicznej 237

Bibliografia 241

Indeks 253



Z okładki:

W książce Czytelnik znajdzie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób na podstawie analizy materiału biologicznego można określić przyczyny zatrucia po spożyciu grzybów oraz podjąć właściwy sposób leczenia. Książka jest barwnym atlasem grzybów trujących wraz z zarodnikami, będących najczęstszą przyczyną zatruć oraz podobnych do nich grzybów jadalnych. Zawiera tok postępowania analitycznego, a także krótki zarys objawów klinicznych zatruć najbardziej trującymi gatunkami grzybów, może więc stanowić doskonałe repetytorium wiedzy z grzyboznawstwa dla lekarzy pierwszego kontaktu, lekarzy rodzinnych i wszystkich zajmujących się osobami zatrutymi. Uwzględnia potrzeby analityków laboratoriów wykonujących analizy, pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i studentów analityki medycznej.

Konspekt książki otrzymał doskonałe recenzje m.in. prof. zw. dr hab. Jana Prokopowicza z Zakładu Laboratoryjnej Diagnostyki Klinicznej Akademii Medycznej w Białymstoku: „Cennym uzupełnieniem dotychczasowej informacji o zatruciach grzybami [...są] grzyby halucynogenne występujące w Polsce i wykorzystywane przez narkomanów. Zagrożenie to pojawiło się ostatnio stąd brak materiałów źródłowych na ten temat. [...] Jest cennym źródłem wiedzy praktycznej poszukiwanej przez pracowników ochrony zdrowia w zetknięciu z istniejącymi potrzebami wynikającymi z kontaktu z chorymi zatrutymi grzybami."

Maria Klawitter - doktor nauk farmaceutycznych, mgr biochemii, mikolog, wie letni pracownik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznani konsultant Ministra Zdrowia w zakresie diagnostyki zatruć grzybami i przetwórstwa grzybów oraz Polskiego Komitetu Normalizacyjnego w zakresie opiniowania norm dotyczących grzybów i przetworów grzybowych. Współpracownik AM w Łodzi, Zakładu hirudina Toksykologii Pomorskiej AM w Bydgoszczy, Akademii Rolniczej w Poznaniu. Wieloletni wykładowca i organizator szkoleń w zakresie diagnostyki zatruć grzybami, we wszystkich szpitalach wojewódzkich, samodzielnych ZOZ i w Wojewódzkich Ośrodkach Doskonalenia Kadr Medycznych w całej Polsce oraz na kursach specjalistycznych dla grzyboznawców i klasyfikatorów grzybów. Współautor książek Diagnostyka zatruć grzybami. Zatrucia roślinami wyższymi i grzybami, Zbieramy grzyby. Autor licznych artykułów naukowych i popularno-naukowych o grzybach i zatruciach grzybami.


ZAPRASZAMY NA INNE NASZE AUKCJE !!!


DIAGNOSTYKA MIKOLOGICZNA ZATRUĆ GRZYBAMI Klawitter