1. Wprowadzenie
2. Przegląd historyczny
* Grecy i Rzymianie
* Średniowiecze
* Epoka odkryć i wynalazków
* Czasy nowożytne
* Tablica chronologiczna
3. Mikroorganizmy chorobotwórcze w wodzie
* Pojęcia z zakresu mikrobiologii
* Mikroorganizmy chorobotwórcze
- Bakterie
- Wirusy
- Pierwotniaki
4. Przepisy i wytyczne
* Prawo ochrony przed infekcjami
* Niemieckie rozporządzenie o wodzie pitnej
- Parametry mikrobiologiczne
- Parametry chemiczne
- Parametry wskaźników
- Środki chemiczne do uzdatniania i dezynfekcji wody
- Metody dezynfekcji wody
* Zbiór wytycznych Niemieckiego Zrzeszenia d/s Gazu i Wody (DVGW)
* Normy
- Normy DIN EN ISO: Właściwości wody
- Normy DIN EN ISO: Środki chemiczne do uzdatniania wody
- Normy DIN EN ISO: Metody pomiarowe. Technologia.
5. Dezynfekcja wody pitnej
* Pojęcia i definicje z zakresu dezynfekcji wody
* Środki dezynfekcyjne
6. Środki chemiczne do chlorowania i utleniania
* Chlor gazowy
* Podchloryn sodowy
* Podchloryn wapniowy
* Dwutlenek chloru
* Dwuchloroizocyjanian sodowy
* Ozon
* Nadtlenek wodoru
* Nadmanganian potasu.
7. Technologia chlorowania wody
* Definicje pojęć z zakresu chlorowania
* Urządzenia i instalacje do dozowania chloru gazowego
- Urządzenia do odparowania chloru
- Urządzenia zabezpieczające
- Płuczki chloru gazowego
* Urządzenia do dozowania podchlorynu sodowego
* Urządzenia do otrzymywania chloru metodą elektrolizy
- Elektrolizery komorowe rurowe
- Elektrolizery membranowe
- Urządzenia do elektrolizy kwasu solnego
- Utlenianie anodowe
* Urządzenia do dozowania podchlorynu wapniowego
* Urządzenia i instalacje do wytwarzania i dozowania dwutlenku chloru
- Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i chloru
- Metoda wytwarzania dwutlenku chloru z chlorynu sodowego i kwasu solnego
* Mobilne urządzenia do dezynfekcji chlorem
- Przeprowadzanie dezynfekcji
- Wstępne oczyszczanie i płukanie
- Dezynfekcja zbiorników
- Dezynfekcja przewodów
- Przewoźne i przenośne urządzenia do chlorowania
8. Technologia ozonowania wody
* Definicje pojęć z zakresu ozonowania
* Uzdatnianie wody pitnej ozonem
* Urządzenia i instalacje do wytwarzania ozonu
* Systemy wprowadzania ozonu do wody
* Usuwanie ozonu pozostałego
* Przepisy bezpieczeństwa
9. Dezynfekcja wody promieniami ultrafioletowymi (UV)
* Definicje pojęć z zakresu dezynfekcji UV
* · Urządzenia do dezynfekcji promieniami ultrafioletowymi
- Wymagania i warunki techniczne dla urządzeń do napromieniowania UV
* Wymagania dotyczące jakości wody
10. Filtracja membranowa
* Definicje pojęć z zakresu filtracji membranowej
* Zasada działania filtracji membranowej
* Wymagania stawiane modułom membranowym
* Części składowe stacji filtrów membranowych
* Metody eksploatacji
- Przywracanie przepuszczalności membran
- Fouling i biofouling (blokowanie i biologiczne blokowanie membran)
11. Przegląd metod dezynfekcji
* Ocena metod dezynfekcji
* Porównanie kosztów środków dezynfekcyjnych
12. Kontrola jakości wody
* Użycie przyrządów pomiarowych
* Umieszczenie przyrządów pomiarowych
* Temperatura
* Wartość pH
* Mętność
* Chlor
* Dwutlenek chloru
* Potencjał redox
* Ozon
* Absorpcja promieniowania UV
13. Literatura
14. Skorowidz