Jesteśmy firmą, która od lat przerabia stal kwasoodporną. Ze stali tej możemy zrobić wszystko lub prawie wszystko od urządzeń gastronomicznych po orurowania do samochodów do balustrad, poręczy i elementów ozdobnych i użytkowych architektury mieszkaniowej i przemysłowej. Dlatego też śmiało możemy powiedzieć że nasze doświadczenie i wyposażenie warsztatu jest nieocenione przy produkcji niezawodnych i bardzo trwałych destylatorów.
Firma nasza produkuje destylatory z wysoko-gatunkowej szwedzkiej stali. Spawanej metodą TIG w osłonie argonu. Używana przez nas stal w gatunku 304 i 304 LMA wszystkie certyfikaty i dopuszczenia do kontaktu z żywnością.
W naszej produkcji stosujemy tylko i wyłącznie stal kwasoodporną. Nie stosujemy miedzi lutowanej przy pomocy cyny, ani także aluminium, ponieważ przy kontakcie z alkoholem mogą one wytwarzać szkodliwe związki dla człowieka. Wypełnienie wykonane jest w postaci spiral ze stali nierdzewnej. Jest to jedno z lepszych wypełnień, jakie są na rynku.
Destylator nasz jest bardzo prostym i trwałym urządzeniem zaprojektowanym po wielu próbach eksploatacyjnych tak, aby był jak najprostszy w obsłudze i niezawodny. Składa się ze zbiornika 30 litrowego kolumny rektyfikacyjnej z głowicą połączoną na stałe ze stalową chłodnicą. Wszystko wykonane ze stali kwasoodpornej. Zbiornik z kolumną połączony przemysłowym złączem typu SMS.
Aparat jest bardzo prosty w obsłudze. Niezawodny nie ma elementów, które narażone są na stłuczenie bądź zniszczenie w czasie jego użytkowania –brak elementów wykonanych ze szkła. -SAMA STAL
Nasze aparaty nie są wyposażone w filtr z węglem aktywnym z czterech podstawowych powodów:
1. alkohol przed filtrowaniem powinien być rozcieńczony do max 50% z aparatu wypływa alkohol o stężeniu powyżej 92%.
2. alkohol powinien być filtrowany bardzo powoli im wolniej tym jest lepiej oczyszczony.
W czasie destylacji alkohol wypływa za szybko z chłodnicy. Przy tej szybkości alkohol nie jest skutecznie filtrowany. Przez filtr alkohol powinien przepływać bardzo powoli.
Filtr połączony z aparatem na stałe jest tylko gadżetem, który robi tylko dobre wrażenie.
3. destylat przez filtr powinien płynąć od dołu do góry. Filtry o takim przepływie lepiej wykorzystują właściwości węgla, który ma za zadanie oczyszczać, filtrować i pozbawiać nie pożądanych smaków i zapachów.
4. alkohol przed filtrowaniem powinien być schłodzony najlepiej w zamrażarce do minus kilkunastu °C.
Schłodzony alkohol lepiej się oczyszcza .
Cechy naszych najlepszych na rynku destylatorów:
· wszechstronność.
Destylacja alkoholu, wody, olejków eterycznych
· łatwość użycia.
Bezproblemowe łączenie dodatkowych elementów np. kolumna z wypełnieniem katalitycznym, która pozbawia destylat związków siarki i tym samym zapachu siarkowodoru.
· wygoda.
Aparaty prawie bezobsługowe musimy tylko podłączyć wodę chłodzącą i włączyć palnik.
· oszczędność.
Niskie zużycie wody, nie tracimy czasu energii i pieniędzy na taśmy teflonowe i nowe uszczelki .
· przechowywanie.
Łatwość rozkręcania , zajmuje niewiele miejsca możemy elementy zawiesić np. na ścianie.
Mamy w swojej ofercie różne rodzaje destylatorów i filtry z węglem aktywnym gorzelniczym.
Możemy wykonać każdy dowolny rodzaj destylatora z refluksem wewnętrznym jak i zewnętrznym.
Aparaty MIDI Plus i MAXI Plus wyposażone są w elektroniczne termometry na głowicy. Termometry o rozdzielczości 0,1°C i dokładności do 1°C bardzo ułatwiają prowadzenie procesu destylacji.
Z termometrami dużo łatwiej oddzielić przegony jak i pogony, co przekłada się na jakość otrzymanego destylatu.
Na naszych aparatach można otrzymać bardzo dobrej jakości alkohol nadający się do nalewek, jak i do sporządzania wódek czystych.
W domu nie stosujemy chemicznego oczyszczania alkoholu tak jak przemysł przez co jakość wyrobów otrzymanych za pomocą tego aparatu jest dużo lepsza i zdrowsza od przemysłowego.