DESTYLATOR MAXI
Jesteśmy producentem bezciśnieniowych destylatorów ze szwedzkiej stali kwasoodpornej. Stal w gatunku 304 ma wszystkie certyfikaty do kontaktu z żywnością. Do naszej produkcji nie wykorzystujemy miedzi i aluminium, które to przy kontakcie z alkoholem mogą wytwarzać trujące związki. Nie ma też elementów lutowanych za pomocą cyny, wszystkie łączenia są spawane metodą TIG w osłonie argonu.
Zbiornik (30 lub 50 litrowy) kolumna i głowica połączone są ze sobą za pomocą przemysłowych złączy SMS.
Destylator ten jest bardzo prosty w obsłudze a zarazem bardzo wydajny.
Ogrzewanie gazem pozwala na skrócenie całego procesu destylacji. Głowica z 5 zimnymi palcami i kolumna rektyfikacyjna długości 130cm powoduje, że destylacja jest bardzo szybka i efektywna. Aparatura ze zbiornikiem 30litrowym pozwala uzyskać w ciągu 3 godzin z 25 litrów zacieru 4 do 4,5litra 90-92% spirytusu. Drugie gotowanie pozwala na otrzymanie spirytusu o stężeniu 95-96%.
Aparaty są wyposażone w chłodnicę wykonaną ze stali kwasoodpornej, nie jest to chłodnica miedziana lutowana cyną jak w wyrobach niektórych konkurencyjnych firm tylko stal kwasoodporna spawana metodą TIG w osłonie argonu.
Zaletą takiej chłodnicy jest wyjątkowa trwałość. Przypadkowe uderzenie nie powoduje jej zniszczenia tak jak w przypadku chłodnic szklanych.
Aparaty nasze mogą też być wyposażone w chłodnicę szklaną (typu long)
Nasza firma od wielu lat wykonuje wyroby ze stali nierdzewnej i kwasoodpornej, dlatego też, śmiało możemy stwierdzić ze nasze doświadczenie pozwala nam wykonać niezawodne, proste w obsłudze, doskonałej jakości i bezawaryjne aparaty do destylacji. Na nasze aparaty udzielamy 3letniej gwarancji
Produkujemy, także chłodnice ze stali nierdzewnej do studzenia brzeczki piwnej.
Kompletny aparat destylacyjny z kolumna rektyfikacyjna i deflegmatorem z refluksem wewnętrznym.
Przeznaczony do destylacji wody, olejków eterycznych i alkoholu.
Bardzo stabilne i bezpieczne urządzenie do destylacji.
Po pierwszym gotowaniu otrzymujemy destylat o mocy 92% do 95%.
Aparaty z refluksem wewnętrznym są najwygodniejsze i najbezpieczniejsze w pracy.
Destylat z chłodnicy wypływa całkowicie schłodzony.
W czasie pracy nie czuć zapachu cieczy, którą destylujemy.
Wszystkie elementy, które mają kontakt z parami cieczy destylowanej są wykonane ze stali kwasoodpornej. Nie ma żadnych elastycznych łączników uszczelnień silikonowych. Wszystkie elementy są ze sobą pospawane. Mimo tego że aparat pracuje w systemie bezciśnieniowym konstrukcja jego wytrzymuje ciśnienie kilku atmosfer.
Przed przypadkowym zatkaniem aparatu destylacyjnego na przykład przez owady chronią dekle z blachy perforowanej.
Do łączenia kolumny ze zbiornikiem zastosowano najlepsze przemysłowe złącza skrętne. Jest to bardzo wygodne i trwałe połączenie nie wymagające dodatkowych uszczelnień takich jak np. taśma teflonowa lub inna przypadkowa uszczelka, która może być bardzo zawodna i na pewno niedopuszczalna przy destylacji łatwopalnego alkoholu.
Chyba że ktoś lubi sporty ekstremalne i wzrost adrenaliny.
Nie wykorzystujemy fabrycznych gwintów w kegach, gwinty te i ich uszczelnianie na pewno nie powinny być stosowane do łączenia z długą kolumną.
Nasze aparaty nie są wyposażone w filtr z węglem aktywnym z czterech podstawowych powodów:
1. alkohol przed filtrowaniem powinien być rozcieńczony do max 50% z aparatu wypływa alkohol o stężeniu powyżej 92%.
2. alkohol powinien być filtrowany bardzo powoli im wolniej tym jest lepiej oczyszczony.
W czasie destylacji alkohol wypływa za szybko z chłodnicy. Przy tej szybkości alkohol nie jest skutecznie filtrowany. Przez filtr alkohol powinien przepływać bardzo powoli.
Filtr połączony z aparatem na stałe jest tylko gadżetem, który robi tylko dobre wrażenie.
3. destylat przez filtr powinien płynąć od dołu do góry. Filtry o takim przepływie lepiej wykorzystują właściwości węgla, który ma za zadanie oczyszczać, filtrować i pozbawiać nie pożądanych smaków i zapachów.
4. alkohol przed filtrowaniem powinien być schłodzony najlepiej w zamrażarce do minus kilkunastu °C.
Schłodzony alkohol lepiej się oczyszcza .
Cechy naszych najlepszych na rynku destylatorów:
· wszechstronność.
Destylacja alkoholu, wody, olejków eterycznych
· łatwość użycia.
Bezproblemowe łączenie dodatkowych elementów np. kolumna z wypełnieniem katalitycznym, która pozbawia destylat związków siarki i tym samym zapachu siarkowodoru.
· wygoda.
Aparaty prawie bezobsługowe musimy tylko podłączyć wodę chłodzącą i włączyć palnik.
· oszczędność.
Niskie zużycie wody, nie tracimy czasu energii i pieniędzy na taśmy teflonowe i nowe uszczelki .
· przechowywanie.
Łatwość rozkręcania , zajmuje niewiele miejsca możemy elementy zawiesi� np. na ścianie.
Mamy w swojej ofercie różne rodzaje destylatorów i filtry z węglem aktywnym gorzelniczym.
Możemy wykonać każdy dowolny rodzaj destylatora z refluksem wewnętrznym jak i zewnętrznym.
Aparaty MIDI Plus i MAXI Plus wyposażone są w elektroniczne termometry na głowicy. Termometry o rozdzielczości 0,1°C i dokładności do 1°C bardzo ułatwiają prowadzenie procesu destylacji.
Z termometrami dużo łatwiej oddzielić przegony jak i pogony, co przekłada się na jakość otrzymanego destylatu.
Na naszych aparatach można otrzymać bardzo dobrej jakości alkohol nadający się do nalewek, jak i do sporządzania wódek czystych.
W domu nie stosujemy chemicznego oczyszczania alkoholu tak jak przemysł przez co jakość wyrobów otrzymanych za pomocą tego aparatu jest dużo lepsza i zdrowsza od przemysłowego.
W zestawie:
· termometr na zbiorniku,
· instrukcja obsługi,
· przepisy,
· w zestawach PLUS elektroniczny termometr na głowicy o rozdzielczości 0,1°C,
Informacja:
Wyrabianie alkoholu etylowego bez wymaganego zezwolenia jest w Polsce nielegalne.
Koszt takiego aparatu destylacyjnego 1600zl.
060[zasłonięte]9892