Płaskodenna kolba ze szkła hartowanego o pojemności 10l ze szlifem umożliwiającym szczelne połączenie z aparatem destylacyjnym.
Kolbę można wypełniać płynem maksymalnie do 3/4 jej objętośći. Do płynu należy dodać również kilka kawałków porcelany lub fajansu w celu zapewnienia równomiernego wrzenia płynu i zmniejszenia możliwości przegrzania się cieczy, a tym samym rozsadzenia kolby. Szlif łączący kolbę z aparatem destylacyjnym należy każdorazowo dokładnie oczyścic i posmarować smarem silikonowym. Do aparatu należy podłączyć wężyki, doprowadzający i odprowadzający wodę chłodzącą. Należy tak dokonać podłączenia, aby woda płynęła z dołu do góry. Kolbę najlepiej umieścić na elektrycznej płycie grzewczej lub w garnku z gorącą wodą tworząc tzw. łaźnię wodną. Kolbę ogrzewamy umiarkowanie, aby zapewnić spokojne i równomierne wrzenie płynu, bez pienienia się. Destylat należy zbierać do naczynia ustawionego przy wylocie aparatu destylacyjnego. Destylat powinien spływać kroplami lub niewielkim strumieniem. Gdy zauważymy, że w aparacie destylacyjnym nie gromadzą się już skropliny, a częstotliwość spływania kropli wyrażnie spada, proces destylacji możemy uznać za zakończony. Do demontażu zestawu przystępujemy dopiero po jego ostygnięciu.
Do kolby dołączona jest instrukcja zawierająca najistotniejsze wskazówki dotyczące użytkowania kolby szklanej wraz z aparatem destylacyjnym.