|
DESERY
W. Długosz, A. Szczepańska
PWG 1957, str. 120, stan db- (podniszczona okładka, zakurzona) ISBN
TREŚĆ UWAGI WSTĘPNE O PRODUKTACH UŻYWANYCH DO PRZYRZĄDZANIA DESERÓW O ORGANIZOWANIU SŁODKICH PRZYJĘĆ SURÓWKI OWOCOWE Surówka z jabłek; surówka z dyni i jabłek; surówka z dyni; surówka z jabłek, dyni i żurawin; surówka z truskawek; surówka z poziomek; surówka z malin; surówka z malin i porzeczek; surówka z renklod; surówka z jagód; surówka z jeżyn; surówka z owoców mieszanych; surówka z suszonych śliwek. Dodatki do surówek: śmietanka, bita śmietanka, mleczko waniliowe, mleko.. KOMPOTY Kompot z jabłek; kompot z rabarbaru; kompot z gruszek; kompot ze śliwek świeżych; kompot z- wiśni lub czereśni; kompot z truskawek; kompot z agrestu; kompot z czarnych jagód; kompot z malin; kompot z jabłek -wczesnych i porzeczek czerwonych; kompot ze śliwek suszonych; kompot z jabłek suszonych, kompot z gruszek suszonych; kompot ze śliwek suszonych z żyrawiriami; kompot z moreli suszonych; kompot z moreli lub brzoskwiń; kompot z owoców mieszanych. GALARETKI Galaretka malinowa; galaretka porzeczkowa; galaretka z jeżyn; galaretka agrestowa; galaretka rabarbarowa; galaretka żurawinowa; galaretka wiśniowa; galaretka cytrynowa; galaretka pomarańczowa; galaretka z soku owocowego; galaretka z obierzyn jabłkowych; galaretka karmelowa; galaretka kawowa; galaretka morelowa; galaretka z kwaśnego mleka; galaretka ze świeżego mleka. Dodatki do galaretek: bita śmietanka, owoce smażone, biszkopciki, beziki waniliowe; biszkopciki czekoladowe; biszkopciki wyciskane. OWOCE W GALARECIE Jabłka w galarecie; gruszki w galarecie; truskawki w galarecie; agrest w galarecie; porzeczki w galarecie; renklody w galarecie; śliwki w galarecie; wiśnie w galarecie; czereśnie w galarecie; kompot ze śliwek suszonych w galarecie; pomarańcze w galarecie; ananas w galarecie; owoce surowe w galarecie. MUSY Mus z rabarbaru; mus z jabłek; mus z malin; mus z truskawek; mus z poziomek; mus ze śliwek; mus z moreli; mus . z kaszy manny; mus z kaszy manny z truskawkami; mus z kaszy manny ze smażonymi owocami; mus z kaszy manny z jabłkami, mus pomarańczowy; mus z dżemu; mus z soków; mus z kwaśnej śmietany. KISIELE Kisiel jabłkowy; kisiel z żurawin lub berberysu; kisiel rabarbarowy; kisiel truskawkowy; kisiel porzeczkowy; kisiel malinowy; kisiel wiśniowy; kisiel śliwkowy; kisiel cytrynowy; kisiel z soku owocowego smażonego; kisiel waniliowy; kisiei karmelowy; kisiel kawowy; kisiel kakaowy. Dodatki do kisielów OWOCE NADZIEWANE I ZAPIEKANE Jabłka pieczone z konfiturami; jabłka nadziewane kremem waniliowym; jabłka nadziewane kremem migdałowym; jabłka pieczone z ryżem; jabłka nadziewane galaretką owocową; jabłka zapiekane z kremem; jabłka z pianą; jabłka pieczone; gruszki nadziewane galaretką w sosie waniliowym. OWOCE SMAŻONE W CIEŚCIE Jabłka w cieście; jabłka w koszulkach; śliwki w cieście; pomarańcze w cieście; wiśnie w cieście; morele lub brzoskwinie w cieście. KREMY Krem śmietankowo-waniliowy; krem z gotowanej śmietanki; krem z kwaśnej śmietany, krem czekoladowy; krem śmietankowy ze skórką pomarańczową; krem karmelowy: krem kawowy; krem Dalmatyński; krem orzechowy; krem z migdałami i rodzynkami; krem waniliowy z poziomkami; krem pomarańczowy; krem cytrynowy; krem z mleka zsiadłego z owocami; krem ponczowy; krem szodonowy; krem ananasowy; krem herbaciany. BUDYNIE Budyń z dyni; budyń z kaszy jaglanej; budyń z ryżu i jabłek; ' budyń z wiśni; budyń z sera; budyń kakaowy; budyń makowy; budyń z bułki z powidłami. Dodatki do budyniów: sos waniliowy, sos z wina (szodonowy) OWOCE W SOSIE Gruszki w sosie waniliowym; gruszki w sosie kakaowym; jabłka w sosie z wina; brzoskwinie w sosie z "wina; winogrona w sosie z wina; grapefruit z brzoskwiniami i likierem; grapefruit z gruszkami i likierem; grapefruit z pomarańczą z winem. ' DESERY Z MĄKI I KASZ Desery z kaszy manny: legumina z kaszy manny na gorąco; kasza manna z konfiturami; biszkopt z kaszy manny; racuszki z kaszy manny Desery z kaszy jaglanej: kasza jaglana ze śmietaną; kasza jaglana zapiekana ze śliwkami; kasza jaglana zapiekana z jabłkami. Desery z kaszy krakowskiej: kasza krakowska z rodzynkami; kasza krakowska z bitą śmietaną; legumina krakowska. Desery z sago: legumina z sago, legumina z sago na winie. Desery i ryżu: ryż zapiekany z marmoladą z jabłek; ryż zapiekany w pianie; ryż ze śmietaną na zimno; ryż z kompotem ze śliwek lub jabłek; legumina z ryżu z rodzynkami. Sullety: suflet kawowy; suflet kakaowy; suflet z moreli; suflet biszkoptowy; suflet cytrynowy; suflet z jabłek; suflet z pomarańczy, suflet z malin; suflet z dżemu truskawkowego; suflet z melonu. Omlety; omlet z konfiturami; omlet z mąką; omlet z owocami; omlet z sosem waniliowym. Naleśniki: naleśniki z marmoladą owocową; naleśniki z kremem waniliowym; naleśniki z serem; naleśniki śmietankowe; naleśniki kruche. Racuszki: racuszki z bakaliami racuszki z jabłkami. Knedle: knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami lub morelami; knedle z truskawkami. Makaron z owocami: makaron z jabłkami. Pierożki nadziewane: pierożki z wiśniami; pierożki ze śliwkami węgierkami; pierożki z truskawkami, pierożki z jagodami czarnymi; pierożki z serem. Desery z mąki gryczanej: legumina z mąki gryczanej; bliny z mąki gryczanej. Desery biszkoptowe: rolada biszkoptowa z dżemem; biszkopt ze śmietanką i owocami; torcik biszkoptowy z konfiturą. Desery z ciasta francuskiego: ciasto francuskie; ciastka francuskie z poziomkami; ciastka francuskie (napoleonki) z kremem waniliowym; rurki francuskie ze śmietaną. Desery z ciasta kruchego: kruche babeczki z bitą śmietaną, kruchy placek z pianą; kruchy placek z owocami. Desery z ciasta drożdżowego: placek drożdżowy ze śliwkami; placek drożdżowy z wiśniami; placek drożdżowy z jabłkami PRZEPISY ROŻNE Tort hiszpański; tort pischinger; tort Fedora; pączki kruche z jabłkami; chrust (faworki); ciastka kruche z cynamonem; ciastka kruche z owocami
Zapraszam na inne moje aukcje
|
|