DESERY
Irena Krawczyk
Zofia Zawistowska
Wydawnictwo: WPLiS, 1968
Oprawa: miękka
Stron: 152
Stan: dobry
SPIS TREŚCI: WSTĘP
I. NAJWAŻNIEJSZE SUROWCE UŻYWANE DO PRZYRZĄDZANIA DESERÓW Owoce
Owoce ziarnkowe
Owoce pestkowe
Owoce jagodowe
Owoce cytrusowe
Inne owoce importowane
Orzechy krajowe i zagraniczne
Mak
Przetwory owocowe
Cukier i miód
Mleko i produkty mleczne
Jaja
Mąka i kasze
Używki
Przyprawy smakowe
Przyprawy alkoholowe
Zakwaszanie deserów
II. DESERY W POSIŁKACH DOMOWYCH III. DESERY OWOCOWE Wskazówki ogólne
Przepisy
Surówka z ananasa
Surówka z arbuza
Surówka z bakalii
Surówka z brzoskwiń I
Surówka z brzoskwiń II
Sałatka z daktyli
Sałatka z fig
Sałatka z gruszek
Sałatka z gruszek z jabłkami
Surówka z grejpfrutów i pomarańczy
Surówka z czarnych jagód .
Surówka z jeżyn
Sałatka z jabłek I
Sałatka z jabłek II
Sałatka z jabłek w galarecie
Sałatka z jabłek i bakalii
Surówka z malin, poziomek lub porzeczek w galarecie
Surówka z malin i melona
Surówka z melona
Surówka z melona z poziomkami
Surówka z poziomek lub truskawek
Surówka z poziomek lub truskawek w jogurcie
Surówka z poziomek lub truskawek w galeretce ze zsiadłego mleka
Surówka z pomarańczy Surówka z pomarańczy z jabłkami Surówka z pomarańczy ze śliwkami Surówka ze śliwek Surówka ze śliwek i jabłek Surówka z truskawek . Surówka z jabłek Surówka z jabłek i malin . Surówka z truskawek . Surówka z melona i jabłek . Surówka z wiśni Kompot z agrestu . Kompot z czereśni Kompot z jabłek i Kompot z moreli Kompot z rabarbaru Kompot ze śliwek .
Kompot ze świeżych owoców mieszanych Kompot z wiśni
Kompot z mieszanych owoców suszonych Surówkowy kompot z truskawek Surówkowy kompot z malin i porzeczek Surówkowy kompot z moreli lub brzoskwiń Surówkowy kompot z porzeczek i gruszek Surówkowy kompot z jeżyn i jabłek Surówkowy kompot z suszonych śliwek . Truskawki lub maliny w sosie migdałowym Jabłka w sosie waniliowym Gruszki w sosie z winem .... Gruszki lub jabłka w sosie czekoladowym Gruszki lub jabłka z kremem z twarogu Jabłka lub gruszki a la Princesse .
Deser zimowy
Jabłka lub gruszki w sosie szodonowym Morele w sosie ponczowym Jabłka duszone w śmietanie Gruszki w śmietanie .... Gruszki w sosie waniliowym Gruszki po francusku .... Galaretka z jabłek z winem Galaretka z truskawek Galaretka z surowymi owocami Galaretka z porzeczek lub agrestu . Galaretka z pomarańczy Galaretka z pomarańczy i ananasa . Galaretka z cytryny i bananów Galaretka z winogron .... Surówkowa galaretka z owoców jagodowych Galaretka z wiśni i jabłek lub gruszek Galaretka kolorowa .... Galaretka z przetworów owocowych Galaretka z jabłek i dżemu
Kisiel z malin
Kisiel z porzeczek lub żurawin Kisiel z wiśni
gruszek
Kisiel z jabłek lub gruszek Kisiel z owoców jagodowych Kisiel z czarnych jagód Jabłka pieczone I . Jabłka pieczone II . Jabłka pieczone „Stefanie" . Jabłka opiekane w cieście z winem „Szaszłyk" z wiśni lub śliwek na słodko Śliwki smażone w cieście z piwem Suszone śliwki smażone z migdałam Opiekane banany . Toasty z owocami . Gruszki zapiekane Jabłka pieczone w folii Jabłka zapiekane na herbatnikach Mus z poziomek Mus z truskawek i porzeczek Mus z malin .... Mus z pieczonych jabłek Mus ze śliwek Mus z dzikiej róży Mus z jeżyn i ananasów Mus pomarańczowy Mus z dżemów owocowych Mus „Perski wiatr" Mus z truskawek . Suflet z jabłek
Suflet orzechowy lub migdałów Suflet z powideł Suflet morelowy I Suflet morelowy II Suflet czekoladowy Suflet owocowy po angielsku Suflet cytrynowy z orzechami
IV. KREMY Wskazówki ogólne Przepisy
Krem cytrynowy . Krem truskawkowy Krem czekoladowy Krem orzechowy Krem kawowy Krem karmelowy . Krem poziomkowy . Krem śmietankowy Krem waniliowy Krem z czekoladą i mlekiem Krem z herbaty Krem migdałowy . Krem morelowy Krem orzechowy Krem ponczowy Krem ze zsiadłego mleka Krem mleczno-czekoladowy Krem z owocami .
Krem z ryżu -
Krem z mrożonych truskawek lub malin .
Truskawki w kremie twarogowym
Krem mieszany z owoców mrożonych
Krem z twarogu I
Krem z twarogu II
V. DESERY MLECZNE Wskazówki ogólne
Przepisy
Kisiel karmelowy
Kisiel kawowy I
Kisiel kawowy II
Kisiel waniliowy a la Melba
Kisiel czekoladowy
Kisiel mleczny z orzechami
Kisiel mleczno-owocowy
Galaretka czekoladowa
Galaretka ze zsiadłego mleka
Galaretka z maślanki
Galaretka ze zsiadłego mleka z orzechami
Galaretka mleczna z bakaliami
VI. BUDYNIE Wskazówki ogólne
Przepisy
Budyń z ryżu z rodzynkami i migdałami
Budyń czekoladowy
Budyń z twarogu
Budyń z maku
Budyń z kaszy manny
Budyń waniliowy
Budyń orzechowy
Budyń z bakaliami
Budyń rumowy
Budyń z dyni
Budyń czekoladowy z ryżem
Budyń z sera
VII. DESERY Z CIASTA Wskazówki ogólne
Przepisy
Makaron zapiekany z jabłkami ....
Makaron z jabłkami '
Makaron ze śliwkami lub wiśniami ...'.'.
Makaron zapiekany ze śliwkami
Kluski zapiekane po węgiersku
Łazanki wypiekane w mleku po staropolsku
Makaron zapiekany z serem
Pierożki z serem
Pierożki z czereśniami, wiśniami, śliwkami lub jagodami
Knedle ze śliwkami lub jabłkami
Omlet naturalny z owocami
Omlet naturalny z jabłkami
Omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy z masą owocową
Omlet biszkoptowy z kremem
Omlet po angielsku
Naleśniki z jabłkami
Naleśniki z ' kremem z twarogu
Naleśniki z makiem
Naleśniki śmietankowe
Naleśniki biszkoptowe z owocami
Naleśniki biszkoptowe zapiekane z jabłkami .
Bliny drożdżowe
Grzanki zapiekane z musem owocowym ....
Grzanki z kremem z sera i owoców ....
Chrust
Pączki
Jabłka w koszulkach z kruchego ciasta ....
Pierożki z jabłkami w cieście francuskim .
Buchty
Szarlotka
Placek ze śliwkami
Legumina z pianką
Sernik wiedeński
Babka rumowa
Babka makowa
Magdalenki
Babki ze świeżymi albo mrożonymi truskawkami lub malinami
Babki kruche z jabłkami
Babki kruche z makiem
Babki śmietankowe
Rolada z jabłkami
Szarlotka z surowymi jabłkami
Ptysie z jabłkami
Rolada owocowa
Ciastka z migdałami
VIII. DESERY Z KASZ Wskazówki ogólne
Przepisy
Deser z manny rozklejanej na mleku ....
Puch z manny i soku cytrynowego
Turban z ryżu
Deser z kaszy manny z migdałami
Deser z sago i wiśni
Kasza manna z owocami
Kasza manna z jabłkami
Ryż a la Walencja
Ryż po cejlońsku
Krokiety z ryżu
Sałatka z ryżu i owoców
Zapiekanka z ryżu z bakaliami
Ryż zapiekany z jabłkami I
Ryż zapiekany z jabłkami II
Babka czekoladowa z ryżu
Ryż zapiekany ze śliwkami
Kasza krakowska z konfiturami
Babka z kaszy krakowskiej
IX. LODY Wskazówki ogólne
Przepisy
Lody waniliowe
Lody kakaowe
Lody owocowe (z sokiem owocowym)
Lody kawowe
Lody bakaliowe
Lody waniliowo-śmietankowe Lody czekoladowe .... Lody śmietankowo-bakaliowe Lody śmietankowo-kawowe I Lody śmietankowo-kawowe II . Lody śmietankowo-owocowe I . Lody śmietankowo-owocowe II .
Lody morelowe
Lody śmietankowo-karmelowe .
Lody cytrynowe
Lody owocowe (z owoców jagodowych) Lody brzoskwiniowe na syropie .
Lody ananasowe
Lody z soków owocowych .
Melba z owocami I
Melba z owocami II
Melba z ananasami ....
Lody kolorowe (cassate)
Plombiry bakaliowe .
Owoce na lodach
Lody w pucharkach z jabłek Parfaits czekoladowe .... Parfaits owocowe ....
Parfaits kawowe
Biszkopty „kocie języczki"
Bezy
X. SŁODKIE SOSY Wskazówki ogólne
Przepisy
Sos mleczny
Sos mleczno-owocowy
Sos z powideł
Sos czekoladowy I
Sos czekoladowy II ...
Sos czekoladowy specjalny .
Sos szodonowy I
Sos szodonowy II ....
Sos waniliowy
Sos rumowy
Sos migdałowy
Sos z pistacji
Sos z owoców jagodowych .