Eko Herba jest firmą zielarską założoną w 2006 roku.
Zajmujemy się sprzedażą surowców zielarskich, pochodzących głównie ze stanu naturalnego.
W swojej ofercie posiadamy zioła konwencjonalne jak i ekologiczne.
Certyfikat ekologiczny jest co roku aktualizowany przez polską jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA PTRE i niemiecką CERES GmbH.
Prowadzimy sprzedaż detaliczną i hurtową!
Przy większych zamówieniach rabaty prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.
DEREŃ OWOCE suszone 100g EKOHERBA
Dereń właściwy (Cornus mas) z rodziny dereniowatych (Cornaceae) to silnie rosnący krzew lub drzewo osiągające do 8 m wysokości. Jest rośliną sadowniczą, nader pożyteczną i z tej przyczyny godną szerszego rozpowszechnienia. Wywodzi się z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzenił się na inne rejony globu ziemskiego, docierając także do Polski.
Owoce derenia jadalnego są przede wszystkim bogate w witaminę C (średnio 125mg/100g). Poza tym zawierają także cukry (glukoza, sacharoza), kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy i składniki mineralne (potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk, mangan i inne).
Dawniej w medycynie ludowej przetwory z derenia (zwłaszcza nalewki) traktowano jako lek podawany na gorączkę, anemię lub dolegliwości żołądkowe. Obecnie spożywanie owoców derenia jadalnego poleca się osobom zmagających się z przeziębieniem, słabą przemianą materii i nadwagą.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
- poprawia przepływ krwi;
- obniża ciśnienie;
- działa przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo;
- poprawia wzrok;
- poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci;
- działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i moczopędnie;
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Herbatka z owoców derenia wzmocni organizm, wspomoże pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększy odporność organizmu. Polecana jest szczególnie podczas przeziębienia.
Czubatą łyżeczkę suszonych owoców derenia wsyp do szklanki, zaleć wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 15 minut. W przeciwieństwie do innych herbat ziołowych, tę z derenia można pić bez żadnych ograniczeń.
Konfitura z derenia - Do przygotowania konfitury z derenia będą potrzebne: 1 kg dojrzałych owoców derenia, 2 kg cukru.
Owoce obrać, opłukać, wydrylować (jeśli konfitura ma być dodatkiem do herbaty, pestki można zostawić). Z cukru i 1/2 litra wody ugotować syrop, wsypać do niego owoce i odstawić na 24 godziny. Gotować na dużym ogniu. Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i smażyć, aż owoce będą przezroczyste. Gorącą konfiturę nałóżyć do słoików.
Nalewka z derenia jadalnego:
1. Owoce zalać spirytusem, postawić w cieple.
2. Co 2–3 dni wstrząsać słojem.
3. Po 4–6 tygodniach zleć spirytus, przechowywać go w lodówce. Owoce zasypać cukrem, wstrząsać co kilka dni, czekając, aż cały się rozpuści.
4. Zlać syrop, połączyć go ze spirytusem i odstawić do sklarowania na tydzień.
5. Przefiltrować, przelać do butelek i postawić w zimnym miejscu na pół roku.
Zamieszczony na aukcji opis produktu ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.