Owoce derenia jadalnego są bogatym źródłem witaminy C — zawierają jej tyle, co cytryny. Ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych mogą być wykorzystywane do naturalnego zakwaszania przetworów owocowych. Z owoców sporządza się soki, galaretki, nalewki (dereniówka), wina, dżemy, kandyzuje się je i suszy, można także łączyć je w przetworach ze słodkimi owocami, np. jabłkami. Dzięki działaniu ściągającemu i przeciwzapalnemu owoce używane są w leczeniu chorób przewodu pokarmowego.
Pierwsze owoce derenia można uzyskać w 3. lub 4. roku po posadzeniu. Początkowo z rośliny zbiera się 5–10 kg, w pełni owocowania — 20–40 kg, a z bardzo starych drzew nawet 100 kg owoców.
Roślina dobrze znosi cięcie, może być więc wykorzystywana na żywopłoty formowane, w miastach — jako zasłona lub drzewo uliczne w szerokich alejach — w innych nasadzeniach jako samotnik (tzw. soliter) lub w grupach. Derenie można także rozpinać na ścianach budynku w formie palmet. Są interesującą ozdobą w parkach i małych ogrodach. Co ważne, C. mas jest odporny na choroby i szkodniki.
|
Dzięki ponad 30-letniemu doświadczeniu możemy zapewnic fachową obsługę
Odbiór wyłącznie osobisty!!!
Wszystkie rośliny są wysokiej jakości z renomowanej szkółki !!!
Szkołka drzew i krzewów ozdobnych i ozdobnych
"Alicja"
Sosnowiec,ul klubowa 2
mob: 668 [zasłonięte] 177
tel. (0048) 32 [zasłonięte] 81
fax. (0048) 32 [zasłonięte] 57
email: [zasłonięte]@gmail.com
www.alicja-sosnowiec.pl
|