Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dereń jadalny - na dereniówkę i..

13-03-2015, 23:30
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 3.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 3.99 zł     
Użytkownik pavlo-lodz
numer aukcji: 5083558718
Miejscowość ŁÓDŹ
Kupiono sztuk: 4    Zostało sztuk: 496    Licytowało: 4    Wyświetleń: 97   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

Dereń jadalny (Cornus mas)

 






Dereń jadalny to krzew lub drzewo o rozłożystej koronie dorastające do 2,5–7m. Jego liście są zielone,
jesienią przybierają piękny ciemnoczerwony kolor. Kwitnie pod koniec 
marca lub na początku kwietnia, przed rozwojem liści. Kwiaty są drobne, zebrane w baldachy,
o żółtych płatkach. Owoce pojawiają się w lipcu, sierpniu, a nawet we wrześniu i październiku. Są krwistoczerwone,
błyszczące, podłużne lub jajowate, z twardą pestką i o cierpkim smaku porównywanym
do pośredniego między żurawiną a wiśnią. Można je jeść na surowo, ale najlepiej nadają się
na różnego rodzaju przetwory. W dawnej Polsce był popularnym krzewem owocowym sadzonym przy dworach i klasztorach.
Traktowano go jako symbol wytworności i luksusu. 

Owoce mają od 1,5 do 2,5 cm długości, wewnątrz każdego z nich znajduje się bardzo twarda, podłużna pestka.
Oprócz cennych owoców derenie uprawia się ze względu na ładne ulistnienie i bardzo wczesny termin kwitnienia.
Pod koniec lutego i w marcu gałązki derenia można ścinać i podpędzać w wazonie - podobnie jak
gałązki forsycji - a następnie wykorzystywać do dekoracji wnętrz. 
 



Surowcem leczniczym są zarówno owoce, jak i kwiaty, suszone liście oraz kora odarta z młodych gałązek. Owoce derenia 
zawierają duże ilości witamin: C (około 200mg/100g masy), P (która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia przypływ 
krwi, obniża ciśnienie, działa przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo) oraz A (poprawia wzrok, 
kondycję skóry, włosów i paznokci), makro- i mikroelementy (głównie związki żelaza), flawonoidy (działające 
przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i moczopędnie), kwasy organiczne, antyoksydanty, biostymulatory, pektyny, garbniki, 
cukry (około 10–13%) oraz inne cenne substancje mineralne.
Owoce derenia jadalnego są doskonałym surowcem do domowej produkcji nalewek i syropów, które w medycynie ludowej uważa 
się za jedne z najskuteczniejszych leków przeciwgorączkowych. W dawnych czasach dereniówką leczono także podagrę i 
niedokrwistość. Przeciw anemii, ale i złej przemianie materii zażywano duże ilości świeżych, przejrzałych owoców. Miało 
to dobroczynnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu, przywracając zachwianą równowagę. Marmolada z derenia jadana przez 
dłuższy czas w ilości 1–2 łyżek rozsmarowanych na chlebie uchodziła natomiast za doskonały środek na żołądek, 
zapobiegający alergiom i poprawiający samopoczucie. Św. Hildegarda z Bingen (XII wiek) umieściła owoce derenia pośród 
tych zalecanych do jedzenia i pisała, że oczyszczają i wzmacniają zdrowy, a także chory żołądek, służą zdrowiu człowieka. 
Dziś wiadomo jednak, że przeciwskazaniem do spożywania przetworów z derenia jest choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. 
Z kolei z kwiatów derenia sporządzano w dawnych czasach nalewki, które miały działanie przeciwgorączkowe. 
 


Dereń jadalny jest rośliną łatwą w utrzymaniu, tolerancyjną na niekorzystne warunki uprawy. Drzewka dobrze rosną na 
glebach przeciętnych, najlepiej wapiennych, na miejscach słonecznych, jednak całkiem dobrze znoszą także suszę i 
zacienienie. Żywopłoty z derenia najlepiej formować zimą lub latem, bowiem cięte wczesną wiosną "płaczą". Rośliny 
wykazują dużą odporność na porażenie przez choroby grzybowe i ataki szkodników, rzadko wymagają zabiegów ochrony.
Pierwsze owoce derenia jadalnego można uzyskać już w 3-4 roku po posadzeniu.
 

 
Nalewka dereniówka:
40 dag dojrzałych i zdrowych owoców, 1/2 l czystej wódki (najlepiej rozrobionej ze spirytusu) oraz 1 i 1/2 kg cukru (najlepiej brązowego).
Każdy owoc przekłuwamy wykałaczką (nie należy używać metalu, gdyż dereń źle na niego reaguje), wszystkie wrzucamy do 
dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na dobę. Następnie zalewamy wódką i odstawiamy na miesiąc. Wstrząsamy nim co 
kilka dni. Po miesiącu przesączamy przez gazę i rozlewamy do ciemnych butelek.
 

Przedmiotem sprzedaży jest opakowanie 20 nasion.
Nasiona wysyłam z załączoną instrukcją wysiewu.

 

Koszt wysyłki w przypadku zakupu na kilku aukcjach pozostaje taki sam.

 

 

 

adres email - [zasłonięte]@gmail.com

 

tel. kontaktowy - 514 [zasłonięte] 414

 

 

 

 

 

 

 

Numer konta bankowego mBank:

 

48 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0170002 [zasłonięte] 110239


W tytule przelewu proszę KONIECZNIE
wpisz swój login (nazwę użytkownika).
Do każdego zakupu wystawiam paragon
lub (na życzenie) fakturę zw.

 

Zakupione nasiona wysyłam w jednej przesyłce, zazwyczaj w ciągu 24h

po wpłynięciu należności na konto,

od poniedziałku do piątku.

 

 


 

 

Kupując na aukcji akceptujesz zasady zawarte na mojej stronie "O mnie" oraz

w regulaminie Allegro.

Po zakupie na wpłatę czekam 10 dni.