Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Dereń jadalny Cornus mas

15-06-2014, 16:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł      Aktualna cena: 15 zł     
Użytkownik kielkowski-info
numer aukcji: 4247443341
Miejscowość Pszów
Licytowało: 1    Wyświetleń: 62   
Koniec: 15-06-2014, 16:14
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

O nas Inne nasze aukcje Komentarze


Dane kontaktowe:
Kiełkowski Ryszard
ul. Kolberga 86a
44-370 Pszów-Krzyżkowice

Telefony
Obsługa sprzedaży:
kom: 508 [zasłonięte] 701

Pytanie o rośliny:
kom: 501 [zasłonięte] 235

Email:
[zasłonięte]@kielkowski-szkolka.pl

Gadu-Gadu:
[zasłonięte]22992
Wysyłka
Wysyłamy kurierem

Koszty kuriera:
Przedpłata: 16 zł
Pobranie: 19 zł
(za jedną paczkę)

Płatność
- płacę z Allegro PayU
- przelew na konto bankowe
- płatne przy odbiorze
- płatnośc Ratalna z Allegro


Numer konta bankowego:
57 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 747229

Kategorie produktów
  • Drzewa i krzewy Iglaste
  • Drzewa i krzewy Liściaste
  • Drzewa i krzewy Owocowe
  • Rośliny wrzosowate
  • Pnącza
  • Byliny
  • Rarytasy
  • Zestawy
  • Nowości w Polsce
  • Pozostałe

O roślinie

Dereń jadalny
Cornus mas

W lutym, przed rozwojem liści, żółte kwiaty derenia roztaczają wokół słodki zapach. Dereń jadalny, krzew dorasta do 2-3m. Owocami są długie czerwone jagody. Gdy są ciemnoczerwone i miękkie w dotyku, są już dojrzałe i można je jeść. Smakują jak świeże, ostre w smaku wiśnie. Są zdrowe i smaczne – można je spożywać na surowo lub w przetworach na wiele sposobów. Nalewka przyrządzona na owocach derenia, czyli dereniówka jest przez wielu koneserów uznawana za najlepszą nalewkę w ogóle. Jesienią liście derenia przebarwiają się w cudne kolory od żółtego, przez pomarańczowy do ciemnoczerwonego. Opadają dopiero podczas silnych jesiennych wiatrów. Derenie jadalne nie mają specyficznych wymagań i są wysoce mrozoodporne. Źle będą rosły jedynie na terenach podmokłych i na jałowym piasku. Krzew można dowolnie przycinać, dlatego jest dobrym materiałem na żywopłot, lecz wtedy kwitnie rzadko, bo kwiaty tworzą się na ubiegłorocznych pędach.


 





Nalewka z derenia - Dereniówka
•    owoce derenia
•    cukier
•    wódka
Owoce dokładnie myjemy. Wsypujemy do słoja i zalewamy do pełna alkoholem (owoce powinny zajmować ¾ objętości słoja). Słoik należy szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 4 - 6 tygodni (wstrząsać nim co kilka dni). Po tym czasie przelewamy nalew do butelek. Pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 tygodnie w ciepłe miejsce (co pewien czas wstrząsając), aż owoce puszczą sok. Otrzymany syrop mieszamy z nalewem i odstawić do sklarowania na tydzień. Potem przesączamy przez filtr do szczelnie zamykanych butelek i odstawiamy na co najmniej pół roku.
Dereniówka posiada intensywny czerwony kolor i czuć w niej zapach minionego lata. Zajmuje bezsprzecznie pierwsze miejsce pośród nalewek.
Syrop dereniowy
•    owoce derenia
•    cukier
•    woda
Owoce derenia myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy przez 10 minut, następnie dosypujemy wg uznania cukru i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Otrzymany syropnależy przecedzić do drugiego garnka, ponownie krótko zagotować, po czym przelać na gorąco do słoików lub korkowanych butelek i szczelnie zamknąć.
Syrop dereniowy można pić po rozcieńczeniu wodą, dodawać go do herbaty itp. Po zmieszaniu z cukrem żelującym można też z niego zrobić galaretkę dereniową.
Dżem z owoców derenia
•    ok. 1,5 kg owoców derenia (po przetarciu powinien zostać 1 kg przecieru)
•    1 kg cukru żelującego 1:1
•    woda
Owoce myjemy, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Przecieramy przez grube sito, aby oddzielić pestki. Przecier ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dosypujemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze chwilę. Gorący dżem przelewamy do słoików i natychmiast je zakręcamy.




Oliwki z derenia
•    500 g zielonych niedojrzałych (jeszcze twardych) owoców derenia
•    300 ml octu
•    300 ml wody
•    2 łyżeczki soli
•    4 łyżeczki cukru
•    10 goździków
•    10 ziaren pieprzu
•    3 listki laurowe
Owoce umyć, połączyć wszystkie składniki i doprowadzić powoli do wrzenia. Gotujemy bardzo krótko na wolnym ogniu, poniżej 1 minuty, gdyż przy dłuższym gotowaniu owoce się rozpadają. Marynatą wypełniamy czyste słoiki a następnie pasteryzujemy je jeszcze przez 10 minut.
Tak przyrządzony dereń doskonale imituje oliwki.

Kiszony dereń
Podobnie jak orzechy dereń może być kiszony osobno lub w połączeniu z ogórkami. Do kiszenia należy wybierać owoce nieco bardziej dojrzałe niż w przypadku marynowania, lekko żółte i miękkie. Można je także pomieszać z owocami już czerwonymi, chociaż nie w pełni dojrzałymi – bardzo ładnie się wtedy prezentują po podaniu na stół.
Dereń kisi się dość długo, ok. 1,5 miesiąca. Można go oczywiście spożywać już wcześniej, ale pełnię walorów smakowych uzyskuje dopiero po tym czasie.


Zdjęcia roślin są poglądowe. Z reguły przedstawiają przykładową roślinę w szczycie kwitnienia. W zależności w daty zamówienia, faktyczny wygląd rośliny może się różnić. Należy jednak pamiętać, że zamówiona roślina finalnie będzie wyglądać podobnie jak na zdjęciach.

Cechy produktu:


Cecha Wartość
Wysokość rośliny

50-90

Typ produktu

Sadzonka

Grupa roślin - Liściaste
- Owocowe
Forma Drzewo
Siła wzrostu roślina szybkorosnąca
Docelowa wysokość 4-5m
Barwa liści/igieł Zielone
Zimozieloność liście opadają na zimę
Nasłonecznienie - słoneczne
- półcieniste
Wilgotność - podłoże umiarkowanie wilgotne
- podłoże suche
ph podłoża - obojętne
- roślina tolerancyjna
- lekko kwaśne
Rodzaj gleby przeciętna ogrodowa
Walory - ładne jesienne zabarwienie
- ozdobne z liści
- jadalne owoce
- ozdobne z kwiatów
- ozdobne owoce
Zastosowanie - zieleń publiczna
- żywopłot
- ogrody przydomowe
- owoce deserowe
- owoce na przetwory
- owoce na wino
- owoce na soki
Barwa kwiatów żólte
Pora kwitnienia - luty
- marzec
Owoce - Czerwone
Pora owocowania - październik
Mrozoodporność całkowita mrozoodporność

Kilka zdjęć







Sprzedaż Hurtowa

Jeśli jesteś zainteresowany zakupem większej ilości produktów, to jesteśmy w stanie zaproponować lepsze ceny. Prosimy o kontakt telefoniczny ( 508 [zasłonięte] 701) lub mailowy ([zasłonięte]@kielkowski-szkolka.pl) w celu ustalenia dokładnych warunków.

Wysyłka

Kupując na kilku naszych aukcjach zawsze płacisz jeden koszt transportu. Przed płatnością skontaktuj się z nami w celu ustalenia w ilu kartonach się to zamówienie zmieści.

Towar wysyłamy od poniedziału do środy. Robimy to żeby uchronić rośliny przed ewentualnym leżakowaniem przez weekend roślin na magazynie firmy kurierskiej. Jeśli jednak ci bardzo zależy to wyślemy ten towat na twoją prośbę w czwartek lub piątek.

Najczęście Paczki pakowane są w sobotę i niedzielę, a w poniedziałek masowo wysyłane. Realizacja zamówienia to około 2-5 dni roboczych

Wysokość roślin

Proszę pamiętać że rośliny ciągle rosną, niektóre odmiany mają duży przyrost, inne rosną wolniej. W obrębie tej samej odmiany wzrost też może być różny z racji innego nasłonecznienia, gleby itp. Dlatego podane przez nas wymiary roślin są orientacyjne. Co jakiś czas staramy się te pomiary aktualizowac.


Poszukaj innych roślin według kategorii

Berberysy
Borówki
Budleje
Derenie
Jagody
Kaliny
Magnolie
Różaneczniki
Truskawki
Winorośle
Najczęściej sprzedawane

Zobacz inne nasze aukcje !!!