DEMETER SOK MARCHEWKOWY Z ROKITNIKIEM 0,7 l
Skład: sok marchewkowy (94%), miąż z rokitnika (5%), sok cytrynowy.
Produkty pochodzą z kontrolowanej biologicznej uprawy.
Bez dodatku cukru, bez koncentratu. Bogaty w pro witaminę A.
Certyfikat: DE-ÖKO-007
Od ponad stu lat wiemy, że marchewka zawdzięcza swoją barwę karotenowi, czyli prowitaminie A.
Warzywo to bogate jest także w inne witaminy, m.in.: B1, B2, PP, K i C. Posiada również związki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod i przede wszystkim potas, którym ludzie dbający o urodę i sylwetkę zawdzięczają jędrne ciało, piękną cerę i karnację skóry. Francuzki twierdzą, że marchew to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków.
Ale właściwości upiększające to nie jedyna zaleta tego warzywa. Prowitamina A zawarta w marchwi zostaje bardzo szybko zamieniana w wątrobie na witaminę A, ta z kolei wspaniale działa na wzrok, szczególnie na widzenie w ciemnościach, zalecana jest także osobom pracującym przed monitorami. Prof. Dontewill z Hamburga, odkrył, że witamina A blokuje również działalność benzyprenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego), przekształcając go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia. Dlatego palacze powinni jadać marchewkę codziennie i to z nadwyżką.
Lekarze ponadto zalecają picie soku z marchewki, ponieważ „przemywa” naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę, wzmacnia paznokcie i włosy.
Rokitnik - krzew do zadań specjalnych
Właściwości medyczne owoców, liści i kory rośliny znane są od starożytności. Od wieków posługuje się nimi np. medycyna tybetańska. Podczas pierwszej wojny światowej suszone owoce zastępowały syntetyczną witaminę C. Współczesna medycyna korzysta z rokitnika w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, krwotoków, zapalenia płuc i stawów, gośćca, wysokiego ciśnienia. Wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwmiażdżycowo, stymuluje procesy regeneracji u rekonwalescentów, także przy radio terapii. Hamuje procesy starzenia się skóry, leczy odmrożenia, oparzenia, odleżyny, wrzody. Rokitnik zawiera duże ilości flawonoidów (kwercetyna i rutyna) oraz karotenoidów (głównie B-karoten). Owoce rokitnika zawierają "witaminę młodości" - E i witaminę C, którą zachowują nawet podczas przechowywania i przetwarzania, bo jagody nie zawierają niszczącego ją enzymu askorbinazy.