Wykonana z elastycznego materiału z antypoślizgową powłoką do przygotowania
i rozwałkowania ciast.
Cechy i korzyści:
- Idealnie gładka powierzchnia zapobiega przyklejaniu się ciasta,
dzięki czemu do rozwałkowania ciast potrzeba znacznie mniej mąki.
- Odwrotna powierzchnia ma antypoślizgową powłoką,
która zapewnia, że stolnica będzie idealnie przylegać do blatu kuchennego.
Aby jeszcze bardziej zabezpieczyć stolnicę przed ewentualnym przesuwaniem się,
należy blat kuchenny zwilżyć mokrą ściereczką, a następnie przycisnąć stolnicę
(od wewnątrz na zewnątrz) do namoczonej powierzchni.
Na powierzchniach chropowatych (ze strukturą) należy położyć wilgotny ręcznik,
a na nim Stolnicę.
- Jest wykonana z elastycznego tworzywa, po zakończeniu pracy wystarczy stolnicę zwinąć,
dzięki czemu nie używana nie zajmuje dużo miejsca.
- Stolnica posiada nadruki z cennymi wskazówkami:
4 okręgi – A,B,C,D ułatwiające rozwałkowywanie spodu ciasta (z brzegiem włącznie)
o średnicy pasującej do odpowiednich, okrągłych form.
Na brzegu stolnicy umieszczone jest objaśnienie:
A=26 cm, B=29 cm, C=32 cm, D=34 cm średnicy.
Gdy potrzebujemy wierzch do przykrycia ciasta,
wybieramy okrąg o jeden rozmiar mniejszy od spodu.
Najmniejsze koło w środku posiada średnicę 15 cm,
czyli wielkość odpowiednią do przyrządzania ciastek tortowych,
nadziewanych rogalików lub pasztecików.
- Idealna do przygotowania ciast na strudel, rolad i innych rolowanych ciast.
Należy je cienko rozwałkować, nałożyć nadzienie i wtedy lekko unieść stolnicę z jednej strony tak,
by ciasto zaczęło się samoistnie zwijać.
Tak samo postępujemy przy robieniu rolad biszkoptowych.
Wtedy jednak stolnicę należy uprzednio posypać cukrem.
W przeciwnym razie przypieczona na brązowo skórka może przykleić się do podkładu.
Wskazówki:
Do krojenia ciasta na stolnicy należy używać przyrządów z tworzywa np. Nowa Fala Łyżka do ciasta, Silikonowa Łyżka
Wymiary:
64 cm x 46 cm
66,90 zł