Czystek (Cistus Incanus) pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Jest małym krzewem o pachnących, białych, różowych lub czerwonych kwiatach. Rośnie na glebach obfitych w magnez.
W 1999 roku okrzyknięty został rośliną roku.
Herbatka z czystka znana jest już od dawna, ale ostatnimi czasy, zyskuje coraz większą popularność.
Czystek to jedna z roślin mających najsilniejsze działanie na układ odpornościowy człowieka.
Działanie swoje zawdzięcza wysokiej zawartości polifenoli, które posiadają właściwości antybakteryjne, antywirusowe antygrzybiczne, odmładzające, przeciwzapalne i wzmacniające, a przy tym nie posiadają działań ubocznych.
Ponadto czystek ma bardzo szeroki wachlarz cennych właściwości, które bardzo pozytywnie wpływają na organizm i jakość życia.
Stosowany może być u zwierząt domowych w celu ochrony przed pchłami czy kleszczami. Ma działanie odstraszające owady.
Stosowanie:
Czystka należy stosować regularnie co najmniej przez miesiąc, a najlepsze efekty daje gdy włączymy go do naszej diety na stałe.
Napar: łyżeczkę ciętego czystka zalać wrzątkiem i niech naciąga pod przykryciem ok. 10 minut. Odcedzić i po przestudzeniu wypić. 2-3 razy dziennie lub więcej.
Zaleca się jedną porcję herbatki zaparzać wielokrotnie.
Napar można łączyć sokiem z cytryny lub posłodzić lekko miodem lub stewią cukrową.