Czystek jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli. Jest to krzew pochodzący z basenu morza Śródziemnego. Od ponad 2 tysięcy lat znany jest i ceniony za swoje lecznicze właściwości. Jest to substancja o działaniu antyoksydacyjnym i wspierającym układ immunologiczny człowieka. Czystek ma szerokie zastosowanie zdrowotne, nie tylko działa wzmacniająco na organizm, ale także łagodzi objawy alergi i zwalcza infekcje bakteryjne. Pomaga zapobiegać chorobie niedokrwienia serca. Napar z czystka wykorzystywany może być również do celów higienicznych – regularnie spożywany neutralizuje przykry zapach potu, a także, dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu, stanowi doskonały środek do płukania jamy ustnej. Dla osób, które mają problem z nieprzyjemnym zapachem potu regularne picie czystka doskonale go redukuje. Dla amatorów spacerów po parkach i lasach napar z czystka działa odstraszająco na kleszcze, a jeżeli już doszło do zakażenia, substancje zawarte w czystku „oklejają” krętki wywołujące boleriozę, przez co zostają one unieszkodliwione. Pierwsze efekty regularnego spożywania czystka są widoczne już po dwóch tygodniach.
Sposób przygotowania:
2-3 łyżki suszu zalać 1 litrem wrzącej wody, zaparzać przez 2-5 minut. Herbatkę można dosłodzić do smaku: cukrem, stewią, ksylitolem lub miodem. Dobrze smakuje również z sokami owocowymi. 
|