Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Czosnek niedźwiedzi to wieloletnia roślina osiągająca od 20 do 40 centymetrów wysokości.
Rośnie kępami, czasami tworzy duże, zwarte łany. Cała roślina wydziela charakterystyczny czosnkowy zapach,
który zawdzięcza wytwarzanym w komórkach merkaptanom.
Czosnek niedźwiedzi ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi,
korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku
żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu
chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii
czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Jeśli ma być stosowany do pobudzenia
procesów trawiennych, to najlepiej jest go zebrać na początku pory kwitnienia. Aromatyczne,
pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane są jako składnik
wiosennych zup (zastosowanie popularne do dzisiaj w Rosji); można je też dodawać do sałatek
i kisić oraz marynować w oliwie (przysmak w Niemczech).
Czosnek niedźwiedzi ma praktycznie wszystkie właściwości „zwykłego” czosnku – jest bogaty
w witaminę A,B,C, obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy.
Liście czosnku niedźwiedziego mają tą przewagę że:
- ładnie wyglądają
- nie pozostawiają tak intensywnego zapachu, którego trudno się pozbyć
- są lepiej trawione niż czosnek – jeśli ktoś miał np. problemy z wątrobą a lubi czosnek, to doceni tę zaletę.
W odróżnieniu od większości gatunków czosnków może rosnąć w miejscu częściowo zacienionym.
Wymaga żyznej, próchnicznej gleby. Jest całkowicie mrozoodporny.
Nalewka z czosnku niedźwiedziego
Nalewkę z czosnku niedźwiedziego przygotowuje się ze świeżych liści. Drobno pokrojonymi liśćmi luźno wypełnia się
przeźroczystą butelkę, a następnie zalewa do pełna 40% wódką. Zakręconą butelkę należy postawić w ciepłym miejscu na dwa
tygodnie, codziennie wstrząsając nią. Po tym okresie masę liściową odcedza się i wyciska, a nalewkę wstawia się do półki.
Nalewkę z czosnku spożywa się 3-4 razy dziennie, po 10-15 kropel rozmieszanych w niewielkiej ilości wody.
Wino z czosnku niedźwiedziego
Garść posiekanych liści wrzuca się na gotujące się białe wino (około 250ml) i ściąga z ognia. Po ostudzeniu dodaje się
miodu (miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze) i pije małymi łykami przez cały dzień.
Czosnek niedźwiedzi z powodzeniem może zastąpić szczypiorek czy pietruszkę przy dekoracji potraw.
Świeżymi, posiekanymi liśćmi można doprawić zupę lub ziemniaki albo udekorować kanapkę.
Przedmiotem sprzedaży jest opakowanie 0,5g (ok. 100 szt.) nasion
z załączoną instrukcją wysiewu oraz dalszej uprawy.
Koszt wysyłki w przypadku zakupu na kilku aukcjach pozostaje taki sam.
|