Wieloletnia, mrozodporna roślina cebulowa, osiąga wysokość
od 20 do 50 centymetrów, wydziela aromatyczny
czosnkowy zapach. Objęta w Polsce od 2004 r.
częściową ochroną gatunkową. Nazwa jest związana
z zamiłowaniem niedźwiedzi i dzików do cebulek tego czosnku.
Niedźwiedzie po hibernacji jedzą je, aby oczyścić swoje
ciało z toksyn po długim śnie zimowym.
Najlepiej czuje się na stanowiskach północnych,
wilgotnych i zacienionych. Wymaga żyznej i bogatej w wapno,
próchnicznej gleby. Doskonale udaje się w sąsiedztwie
kompostowników, pod drzewami liściastymi i krzewami, gdzie
nie uda się uprawa innych roślin oraz w tych wszystkich
częściach ogrodu, gdzie nie są prowadzone prace pielęgnacyjne,
związane z poruszaniem i przekopywaniem ziemi.
Liście pojawiają się w marcu, a w lipcu nie ma już po nich śladu.
Jest to cenna roślina miododajna.
Nasiona można wysiewać przez cały rok, jednak najlepiej
robić to jesienią już na stałe miejsce.
Przed siewem korzystne jest przemrożenie nasion, wtedy
w temperaturze 10-15°C kiełkują szybko (max. 2 tygodnie),
wskazany jest wysiew do pojemników na głębokość 2 mm,
a następnie pikowanie kępkami lub po 2-3 siewki do doniczek.
Jest to starożytna roślina lecznicza znana Słowianom,
Celtom, Germanom i Rzymianom. Podczas badań
archeologicznych u podnóża Alp, odnaleziono ślady sugerujące
jego używanie, nawet 5000 lat temu. W ostatnich latach
odzyskał popularność ze względu na właściwości lecznicze,
dużą zawartość witaminy C i siarki, właściwości odchudzające
i pobudzające apetyt. W roślinie znajduje się adenozyna
- substancja posiadająca właściwości witamin A, C, E
i selenu jednocześnie, mangan oraz duża ilość
łatwo przyswajalnego żelaza.
Liście zwykle zbiera się na początku kwitnienia, jednak
można z nich korzystać już wcześniej, ale w taki sposób,
aby nie uszkodzić rośliny. Można je suszyć, mrozić, solić
lub konserwować w oliwie, jednak najlepsze są świeże.
Pąki i kwiaty również są jadalne, choć są
mniej używane niż liście.
Świeże liście mogą być używane jako przyprawa, jak szczypiorek
lub pietruszka, dodawane na kanapki, do zup, sosów, sałatek
i dań, jako wypełnienie do słonych ciast. Można go podawać
jak szpinak, jeść na chlebie z twarożkiem tofu lub z innymi
smarowidłami do chleba np. pastą z fasoli, w sosach z jogurtem
lub majonezem sojowym oraz jako dodatek do dipów
i sosów grillowych.
Zalecane są jako dodatek do wiosennych zup i sałatek,
można je też kisić oraz marynować w oliwie,
jest to przysmak w Niemczech.
Jest to główny składnik tradycyjnego niemieckiego pesto
- Bärlauchpesto, są też dodawane do słonych ciastek i chleba.
Na Kaukazie stosowany jest do gorących potraw,
a surowe cebule są krojone i jadane na chlebie z solą.
Od tysięcy lat roślina jest stosowana w medycynie ludowej
na szkorbut i miażdżycę. W starożytnym Rzymie i średniowieczu
uznawano go za dobry sposób, do oczyszczenia żołądka i krwi.
W dawnych traktatach medycznych był wymieniany
jako wiarygodne narzędzie do zapobiegania podczas
epidemii dżumy, cholery i innych chorób zakaźnych.
Napar był tradycyjnie podawany na gorączkę, kaszel,
zapalenie oskrzeli, reumatyzm i rwę kulszową.
Sałatka ze świeżych części nadziemnych jest polecana
jako lekarstwo oczyszczające, przy wysypce.
Jego działanie bakteriobójcze jest szczególnie przydatne
w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, oprócz
zabijania bakterii, pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach.
Jest jednym z najskuteczniejszych środków stosowanych
w zwalczaniu Candida albicans.
Zapobiega gromadzeniu się cholesterolu we krwi,
wzmacnia odporność, poprawia krążenie, stymuluje aktywność
serca, zapobiega nowotworom złośliwym, obniża ciśnienie krwi,
przyczynia się do normalizacji metabolizmu, pobudza organizm
do oczyszczania z metali ciężkich, chemikaliów,
pestycydów i innych związków toksycznych.
Ma silne działanie bakteriobójcze, antywirusowe, oczyszczające,
wykrztuśne, antyseptyczne, przeciwastmatyczne, hipotensyjne,
moczopędne, rozszerzające naczynia, przeciwgorączkowe,
pomaga w leczeniu miażdżycy, pobudza wydzielanie
soku żołądkowego i żółci.
Cena za sztukę na Kup Teraz
dotyczy ponad 20 nasion.
H I S T O R I A P R Z E D M I O T U antybakteryjne długowieczność antyoksydant moczopędne odporność panaceum przeciwnowotworowe przeciwwirusowe przeciwzapalne witaminy wykrztuśne wzmacniające zwiększa apetyt u krwionośny u moczowy u oddechowy u żółciowy oskrzela płuca serce żołądek astma cholesterol gorączka grypa kaszel katar przeziębienie reumatyzm prob. trawienne bylina wieloletnia mrozodporne ogrodowa ozdobna cieniolubna przyprawa zioła warzywa miododajne aromatyczne jadalne kwiaty rzymianie zone 4 zone 5 zone 6 zone 7 zone 8 zone 9