Przedmiotem tej aukcji jest Czosnek Niedźwiedzi.
Waga :500g
Czosnek niedźwiedzi jest jednym z największych odkryć ostatnich lat. Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze pomaga przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Liście zawierają dużo witaminy C, związki siarki, olejki eteryczne, mikroelementy oraz inne cenne substancje. Zalecane są jako składnik zup, sosów można je też dodawać do sałatek, nadaje się doskonale jako posypka do kanapek, zapiekanek, jest świetny do kotletów mielonych itp..
Posiada też wszystkie właściwości zdrowotne zwykłego czosnku. Jednak smak czosnku niedźwiedziego jest delikatniejszy. Lecznicze właściwości zawdzięcza allinie, bezzapachowemu związkowi siarki.
Na nadciśnienie
Pochodne alliny zapobiegają miażdżycy i obniżają podwyższone ciśnienie, związki te dbają o kondycję żył i tętnic. Pochodne siarki, zawarte w czosnku niedźwiedzim, wchodzą w reakcję z czerwonymi krwinkami. Powstaje wtedy siarkowodór, który obniża ciśnienie i rozbija skupiska posklejanych płytek krwi w żyłach - więc usuwa zły cholesterol. Czosnek niedźwiedzi ogranicza też odkładanie się blaszek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych.
łatwiejszy oddech
Gdy jesteś przeziębiony lub kaszlesz, może Ci pomóc kanapka z czosnkiem niedźwiedzim. Zawarte w nim lotne substancje, czyli kwasy fenolowe oraz związki siarki rozrzedzają wydzielinę, zalegającą w oskrzelach, i w ten sposób ułatwiają odksztuszanie. Czosnek działa też jak naturalny antybiotyk i zwalcza wirusy, powodujące przeziębienie. Jednak ze względu na aktywne związki siarki nie powinno się go jeść często, przy wrzodach jelit.
Czosnek dodawaj pod koniec gotowania, bo długie przyrządzanie hamuje tworzenie się korzystnych związków. Czosnek krótko gotowany zachowuje wszystkie lecznicze właściwości.
|
|