Czosnek niedźwiedzi jest bliskim krewnym zwykłego czosnku, ma też wszystkie jego zdrowotne właściwości. Jednak smak czosnku niedźwiedziego jest delikatniejszy. Jada się głównie jego liście. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają allinie, bezzapachowemu związkowi siarki. Podczas krojenia wchodzi ona w reakcję z tlenem i przekształca się w pachnącą allicynę, która tworzy kolejne dobroczynne pochodne siarki.
Pochodne alliny zapobiegają miażdżycy i obniżają podwyższone ciśnienie. Badania wykazały, że związki te dbają o kondycję żył i tętnic. Pochodne siarki, zawarte w czosnku niedźwiedzim, wchodzą w reakcję z czerwonymi krwinkami. Powstaje wtedy siarkowodór, który obniża ciśnienie i rozbija skupiska posklejanych płytek krwi w żyłach. Czosnek niedźwiedzi ogranicza też odkładanie się blaszek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych. Oprócz tego związki siarki obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Gdy męczy Cię przeziębienie i kaszel, może Ci pomóc kanapka z czosnkiem niedźwiedzim. Zawarte w nim lotne substancje, czyli kwasy fenolowe oraz związki siarki rozrzedzają wydzielinę, zalegającą w oskrzelach, i w ten sposób ułatwiają odksztuszanie. Czosnek działa też jak naturalny antybiotyk i zwalcza wirusy, powodujące przeziębienie. Jednak ze względu na aktywne związki siarki nie powinno się go jeść często, jeśli ma się wrzody żołądka.
Skład: czosnek niedźwiedzi 100%