Herbata Pu Erh Tea to tradycyjna herbata czerwona. Jest ona uprawiana w Chinach w prowincji Yunnan. Herbata Pu Erh Tea powstaje w wyniku kilku stopniowego procesu obróbki liści. Najpierw tuż po zbiorze listków są one poddane procesowi więdnięcia, następnie umieszczane w specjalnych koszach bambusowych i potrząsane w celu ułatwienia procesu fermentacji. Proces fermentacji przerywany jest po kilku godzianch, dlatego też nazywa się ją herbatą półfermentowaną. Następnie listki poddawne są procesowi suszenia. Na koniec susz leżakuje i dojrzewa w specjalnych pomieszczeniach – im dłużej tym wyższa jakość herbaty.
Napar Pu Erh Tea jest ciemny, mocny i ziemisty w smaku. Charakteryzuje się intensywnym i specyficznym aromatem.
Herbata Pu Erh Tea słynie ze swoich zdrowotnych właściwości:
- posiada silne właściwości wspomagające redukowanie tkanki tłuszczowej i pobudzające procesy trawienne organizmu.
Badania dr Jurgena Weihofena wykazały, że 88% badanych osób pijących herbatę Pu Erh straciło od 3,2 do 10,8 kg wagi w ciągu 4 tygodni bez stosowania diety odchudzającej.
- powoduje obniżenie poziomu alkoholu we krwi
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
- normalizuje ciśnienie krwi i poprawia jej krążenie.
- poprawia zdolności koncentracji.
- przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu.
- działa antydepresyjnie.
- działa wzmacniająco na organizm.
- zawiera między innymi: alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C.
- zawiera znikome ilości kofeiny.
- wykazuje właściwości przeciwutleniające.
Sposób przygotowania herbaty:
Hebatę Pu-Erh-Tea należy parzyć nie dłużej jak 3-5 min., w temperaturze wody ok. 95 st. C. Można parzyć do trzech razy.
Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę.
Zaleca się by herbaty Pu Erh Tea nie słodzić, ponieważ cukier może przyczynić się do neutralizacji większość jej wartościowych właściwości.