odbiór osobisty:
w godzinach od 8.30 - 17.30
05-480 Karczew
ul. Ślusarska 10/7
Herbata Oolong "Czarny Smok"
kliknij na zdjęcie, aby je powiększyć
Herbata powstaje z liści "późnego zbioru". Bezpośrednio po zerwaniu liście rozkładane są na stołach i suszone w słońcu. Gdy nieco zwiędną - zsypuje się je do bambusowych koszy i silnie wytrząsa bu otrzeć brzegi liści, proces ten powtarza się wielokrotnie - aż liście zżółkną.
Z w trakcie tego procesu substancje chemiczne zawarte w uszkodzonych liściach się utleniają.
Proces utleniania (fermentacji) zatrzymuje się po po 2 godzinach przez szybkie "palenie" lisci, czyli suszenie ich na patelniach lub w głębokich rondlach.
Charakterystyczna cechą tej herbaty jest to, że w suszu znajdują się zwinięte, całe liście.
Ten rodzaj herbat ma cechy smakowe zarówno czarnej jak i zielonej herbaty (zalicza się do herbat czerwonych, półfermentowanych)
Sposób parzenia:
- wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki (200 - 250 ml)
- zalać susz przegotowaną wodą o temp. 90 stopni C
- parzyć pod przykryciem 3 - 5 minut
- Herbatę oolong można zalewać 3 do 5 razy.