Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CZERNIECKI COMPENDIUM FERCULORUM KSIĄŻKA KUCHARSK

18-03-2015, 20:56
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 56 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 56 zł     
Użytkownik RARE_Books_2010
numer aukcji: 5099196480
Miejscowość Kielce
Zostało sztuk: 3    Licytowało: 1    Wyświetleń: 83   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

STANISŁAW CZERNIECKI - COMPENDIUM FERCULORUM - reprint

pierwsza zachowana polska książka kucharska, wydana w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski.

Wydawca Graf_ika

Rok wydania 2013

Oprawa twarda, zadrukowana

Liczba stron 112+12

Format 16 X 28 cm

Egzemplarz nowy