Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Czekolada. Łatwe i przepyszne... [nowa]

28-01-2012, 7:21
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 26.10 zł     
Użytkownik BestselleryPL
numer aukcji: 2020593445
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 31   
Koniec: 25-01-2012 20:03:52
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest:

Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku

Praca zbiorowa

Dane:
  • ISBN:978-1-4[zasłonięte]454-36-2
  • liczba stron: 256
  • okładka: twarda
  • wydawnictwo: Parragon
  • wymiary: 200 x 245 mm
  • Rok wydania: 2005
  • Stan produktu: nowy, nieużywany



  • Opis książki:
    "Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasnuwa mgiełka rozkoszy.
    Kakaowiec, Theobroma cacao, pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany przez Majów, którzy z powodzeniem handlowali jego owocami i nawet wykorzystywali jako środek płatniczy. (...)
    W XVII wieku kakao podbiło całą Europę. Jego czarowi pierwsza uległa Francja, potem Holandia, kiedy w Amsterdamie rozwinął się handel kakao, którym do tej pory zajmowały się wyłącznie porty hiszpańskie. Wkrótce kakao zawędrowało do Niemiec, na północ do Skandynawii, ale także na południe, do Włoch. W połowie XVII w kakao trafiło do Anglii, gdzie pijalnie czekolady szybko zaczęły rywalizować z właśnie otwartymi kawiarniami.
    Na początku XIX w. holenderski chemik Coeraad van Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki temu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki, które następnie mielono, aby otrzymać kakao w proszku, dodawane do potraw.
    W roku 1847 w Wielkiej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry'a, a w Szwajcarii powstały słynne firmy produkujące czekoladę. W roku 1875 po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna. W tym samym czasie Lindt opracował technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady, do dziś kojarzonej z tą marką."(ze Wstępu)


    Zobacz nasze pozostałe aukcje

    Dodaj nas do ulubionych sprzedawców

    Zapraszamy serdecznie.