O herbacie:
Herbata zielona jest produkowana z liści tej samej rośliny co herbata czarna, czyli z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Zaraz po zbiorze liści, poddawane są one procesowi więdnięcia, następnie są one wstępnie podgrzewane (by uniknąć późniejszej fermentacji), rolowane, a następnie krótko suszone. Nie podlega procesowi fermentacji (lub podlega mu bardzo krótko), dzięki czemu liście zachowują swój zielony kolor i naturalny aromat oraz smak.
Właściwości:
Najczęściej wymienianą zaletą picia zielonej herbaty jest przyspieszanie metabolizmu i wydzielania toksyn z organizmu. Dzięki wspomaganiu szybszego spalania tłuszczu, usprawnia ona proces odchudzania. Posiada także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki taninom jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym ( grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej). Uważa się również, że jest składnikiem diety, który wyjątkowo dobrze oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem serca. Polecana jest także osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego, gdyż dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci. Działa też przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym. Napar z zielonej herbaty wspomaga procesy trawienia i usuwa uczucie przepełnionego żołądka. Zawiera składniki wspomagające leczenie i łagodzenie reumatyzmu. Zwalcza wewnętrzne pasożyty.
Pochodzenie:
Azja