Czarnuszka siewna
(Nigella sativa)
Wspaniałe kiełki o bardzo aromatycznym, korzennym smaku.
Czarnuszka wykazuje silne działania lecznicze. W wielu źródłach spotkaliśmy się wręcz ze stwierdzeniem, że roślina ta leczy wszystko. Oczywiście to gruba przesada, jednak możliwości czarnuszki są imponujące. Dzięki właściwościom antybiotycznym, antywirusowym, antygrzybiczym i antybakteryjnym czarnuszka polecana jest przy przeziębieniach i problemach z odpornością. W trakcie jedzenia odkaża naszą jamę ustną i cały układ trawienny. Nigellon zawarty w czarnuszce działa przeciwskurczowo.
Czarnuszka zawiera saponiny o właściwościach przeciwbólowych, działaniu nasercowym i uspokajającym.
Saponiny jednak przyjmowane w bardzo dużych i regularnych ilościach są trujące dla ludzi. Z tego też powodu nie powinno się jeść więcej jak 500 gram kiełków czarnuszki na dobę przez dłuższy czas. Przy domowej uprawie spożycie takiej ilości jest niemożliwe.
UPRAWA
Kiełki czarnuszki rosną bardzo długo. Plon, który widać na zdjęciu to efekt trzech tygodni wzrostu. Roślina ta jednak ze względu na swoje właściwości nie pleśnieje w trakcie wzrostu, także jedyne o czym musimy pamiętać, to regularne jej przelewanie na kiełkownicy.
Uwaga! Czarnuszka najlepiej wzrasta na kiełkownicach pionowych, czyli takich jak mała "Wanienka" dostępna na innych naszych aukcjach.

Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć