~ czarny kmin ~
~tzw. Złoto faraonów~
Czarnuszka nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”. Przyprawę stanowią
czarne nasionka mające charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ja uprażyć.
ZASTOSOWANIE:
Jako dodatek do pieczywa, potraw, mięs oraz wypieków i sałatek
DLA KOGO JEST CZARNUSZKA?
dla osób o niskiej odporności, podatnych na różnego rodzaju infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. U osób podatnych na infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, a także alergików i astmatyków. Również dla osób o wrażliwym układzie trawiennym i pokarmowym.
DZIAŁANIE:
- pobudza wydzielanie żółci
- moczopędne i wiatropędne
- działanie przeciwbakteryjne i oczyszczające organizm
- w okresie karmienia piersią pobudza gruczoły i wzmaga wydzielanie mleka
- wspomaga trawienie i działa kojąco na układ pokarmowy
- wzmacnia odporność organizmu
- wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych przy stosowaniu naparów zewnętrznych
- wspomagająco przy kuracjach oczyszczających wątrobę
- do stosowania przy kuracjach oczyszczających układ moczowy
ZASTOSOWANIE W KUCHNI:
Czarnuszka to idealny dodatek do różnego rodzaju wypieków - pieczywa, ciast i ciasteczek. Wspaniale nadaje się również do przetworów, mięs, pasztetów oraz sałatek, jogurtów i granoli.
Mielone nasiona mogą być używane jako zamiennik pieprzu (szczególnie dla osób wrażliwych na intensywny smak czarnego pieprzu). Czarnuszka używana jest również do aromatyzowania win i nalewek.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1 łyżeczkę nasion zalewać wrzątkiem na kubek/szklankę/filiżankę. Napar można spożywać do 2-3 razy dziennie