C Z A R N U S Z K A
1 kg
Czarnuszka nasiona (Nigella Sativa).
Czarnuszka nazywana jest czarnym kminem, a także "złotem Faraonów".
Przyprawę stanowią czarne nasionka mające charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ją uprażyć.
Działanie:
-
żółciopędne,
-
moczopędne,
-
wiatropędne,
-
przeciwbakteryjne,
-
przeciwbólowe oraz rozkurczające na mięśnie gładkie,
-
wzmaga wydzielanie mleka,
-
poprawia trawienie,
-
reguluje miesiączkę,
-
wzmacnia odporność.
Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku:
-
nieżytu oskrzeli,
-
chorobach wątroby,
-
przy kamicy żółciowej,
-
skąpomoczu.
Zewnętrznie napary używane są przy:
W sztuce kulinarnej czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie.
Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.
Od wieków czarnuszka (czarny kminek), była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby.
Czarny kminek zalecano przede wszystkim przy:
-
obniżonej odporności organizmu
-
podatności na infekcje
-
przeziębieniach
-
alergiach i stanach zapalnych
-
astmie i problemach z układem oddechowym
-
problemach trawiennych i zatruciach.
O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało.
Może to wynikać z faktu, że polska odmiana czarnego kminku była głównie stosowana nie jako panaceum, lecz jako przyprawa, szczególnie w piekarnictwie.
W "Herbarzu Polskim" Marcina z Urzędowa (1599r.) jest wzmianka o czarnuszce jako dodatku do chleba.
Obecnie roślina ta przeżywa swój renesans. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej badań naukowych potwierdzających tradycyjne zastosowanie nasion czarnuszki.
Zastosowanie: do posypywania pieczywa, potraw, do pieczenia.
Sposób przyrządzania: aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanka wody i pić 2 razy dziennie.
Skład: 100% czarnuszka.
Masa netto: 1 kg
Najlepsze do spożycia przed końcem: 04.11.2016
Kraj pochodzenia: Indie
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|