!!! Witam serdecznie !!!
Przedmiotem niniejszej aukcji są nasiona CZARNUSZKI 50g znanego i uznanego producenta zdrowej żywości - firmę RADIX BIS.
Zastosowanie w kuchni Ze względu na smak, dobrze pasuje do białego sera. Drugi sposób – dodać do gulaszu wieprzowego i bigosu/kapusty – do potraw, gdzie zazwyczaj dodaję się kminek. Efekt nieco inny ale bardzo miły dla podniebienia.
Czarnuszka dodawana jest często do indyjskiego rodzaju chleba – naan. Można ją mieszać z kolendrą, zielem angielskim, nieco zapomnianym cząbrem. Ma lekko orzechowy, nieco cierpki smak, z delikatną nutą maku i pieprzu. Niektórzy odnajdują w niej również lekki aromat oregano.
Sztuka kulinarna:Czarnuszka siewna (odtłuszczona, mielona)służy jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania. Stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.
DO PIECZYWA, JOGURTU, TWAROGU, SURÓWEK I SAŁATEK OWOCOWYCH ORAZ ZAPIEKANEK Z MIĘSEM, MARYNAT, A TAKŻE POTRAW Z JAGNIĘCIA I DROBIU. Lek na wszystko Czarnuszka zawierają związek zwany malantyną, której obecność czyni z tej przyprawy naturalny środek przeciwbólowy. Odwar leczniczy sporządza się poprzez zalanie łyżeczki nasion filiżanką ciepłej wody. Taki roztwór powinno się pić dwa razy dziennie.
Inny składnik – nigellon działa przeciwskurczowo, dlatego czarnuszkę zaleca się spożywać podczas menstruacji w celu niwelowania bolesnych skurczy. Ma ona także właściwości regulujące miesiączkę, co może być interesujące dla młodych kobiet. W takim wypadku również zaleca się spożywanie odwaru.
Przyprawa wykazuje cechy silnie antybiotyczne: Antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Napar stosowany zewnętrznie na skórę pomaga w walce z trądzikiem, chorobą atopową i grzybicą. Zaletą czarnuszki jest również jej wpływ na układ odpornościowy. Zwiększa liczbę limfocytów we krwi, czyli komórek układu odpornościowego prowadzących walkę z chorobą. Osoby przeziębione lub chore szybciej powrócą do zdrowia, jedząc czarnuszkę dodaną do pieczywa lub przetworów warzywnych.
Szczególne zainteresowanie przyprawą powinny wykazać osoby chore na astmę. Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy choroby. Prowadzone są badania nad skutecznością czarnuszki w leczeniu jednego z najbardziej niebezpiecznych nowotworów – raka trzustki. Rokowania są dobre. Ekstrakt może stać się istotnym elementem w profilaktyce tego nowotworu i być szansą dla chorych na odzyskanie zdrowia. Przyprawa ta ma również bardzo pozytywny wpływ na wątrobę, ponieważ ochrania i odtruwa jej miąższ. Eksperymenty prowadzone na szczurach potwierdziły, że zwierzęta, które otrzymywały olej z czarnuszki, miały wątrobę zdrowszą i bardziej odporną na czynniki niszczące.
Czarnuszka jest doskonałym składnikiem do wykonania leczniczego miodu i nalewki. Osoby, które mają wrażliwą błonę śluzową żołądka, mogą używać jej jako zastępstwa dla pieprzu.
Działanie: Żółciopędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę przyprawy zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry.
Produkt nie zawiera konserwantów
Kraj pochodzenia: Egipt
Najlepiej spożyć przed 31.05.2017
!!! Zapraszam do zakupu, jak również do odwiedzenia innych moich aukcji !!!