Czarna sól uważany jest za chłodzenie przyprawa wmedycynie ajurwedyjskieji jest stosowany jako środek przeczyszczającyi wspomaga trawienie.Uważa się również do łagodzeniagazów w jelitachizga ga.Jest on stosowany w Dżammudo leczenia. Czarna sól jest doceniana przez weganw potrawach, które naśladują smak jaj.Jest on stosowany, na przykład tofu przyprawa do naśladowania sałatka jaj. Jest to specjalny rodzaj soli bogatej w minerały: wapnia, patasu, magnezu, sodu, jodu, żelaza. Jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego, koloru różowo-szarego i ma charakterystyczny siarkowy posmak (gotowanego jajka). Weganie używają jej do nadania niektórym potrawom smaku jajka. W Ajurwedzie Kala Namak polecana jest dla osób z wysokim ciśnieniem i na diecie małosolnej, gdyż zawiera niewielką ilość sodu. Polecana jest także na problemy z trawieniem. Na Wschodzie podawana jest często przed głównym daniem jako przystawka - posypany plasterek swieżego imbiru. Dodawana jest do sałatek owocowych, sałatek ze świeżych warzyw (np.ogórki w jogurcie, sałata), frytek.
200 g.
Dodano 2[zasłonięte]012-01 14:36