Prawdziwą furorę robią dziś produkty "dwa w jednym", rodzaj koncentratów.
Ale "koncentraty" proponuje nam też sama natura!
Doskonałym przykładem są owoce czarnej porzeczki.
Jej krzewy występują w Europie i w Azji, od Hiszpanii, przez Polskę, po Bajkał
i od Finlandii po Himalaje.
Do dziś można spotkać w dorzeczu Wołgi i Oki olbrzymie
obszary zasiedlone przez rosnącą dziko porzeczkę.
Starożytni Grecy i Rzymianie nie znali tej rośliny.
Dopiero w późnym średniowieczu empirycznie stwierdzono,
że czarne porzeczki posiadają właściwości zdrowotne.
UWAGA - PROMOCJA!!!!
Zakupy za minimum 100 zł = połowa kosztu wysyłki !!
Zakupy za minimum 200 zł = darmowa wysyłka!!
(NIE DOTYCZY PRZESYŁEK ZA POBRANIEM)
Owoce porzeczki czarnej Fructus Ribis nigri
są naturalnym koncentratem witaminowym.
Medycyna ludowa zaecała owoce czarnej porzeczki w anginie, stanach zapalnych jamy ustnej, chorobach reumatycznych, kamicy moczowej, nadciśnieniu, arteriosklerozie, biegunkach.
Witaminy zawarte w jagodach, głównie C i P, wpływają korzystnie na elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacniają mięsień sercowy, normalizują ciśnienie tętnicze i zapobiegają przedwczesnemu rozwojowi miażdżycy.
Zalecane są przy podatności na choroby krwi, anemię, choroby serca i naczyń, nadciśnienie oraz podagrę.
Czarne porzeczki pobudzają apetyt i przyczyniają się do wzmocnienia organizmu po ciężkich chorobach.
Podnoszą odporność na infekcje.
Zawarte w owocach związki potasu zwiększają wydzielanie moczu i eliminację wraz z nim toksycznych produktów metabolizmu.
Porzeczki zaleca się w przypadkach stanów zapalnych nerek, w kamicy moczowej i przy wszelkich obrzękach.
Działają rozkurczowo i zapierająco. Żelazo, mangan i miedź pomagają przy anemiach i reumatyzmie stawów, a pektyny i garbniki działają przeciwzapalnie w wielu zaburzeniach gastrycznych (chroniczne kolki, nieżyty na tle niskiej kwasowości).
Czarna porzeczka ma właściwości przeciwgnilne i przeciwszkorbutowe.
Wywar z owoców hamuje procesy zapalne w nerkach i kanalikach żółciowych, obniża ciśnienie krwi, i łagodzi bóle reumatyczne.
Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość kwasów organicznych i celulozy spożywanie czarnych porzeczek jest niewskazane przy wrzodach żołądka, nieżytach żołądka z podwyższoną ilością kwasu solnego oraz przy rozwolnieniu, zwłaszcza u dzieci.
Przechowywać w miejscu w zamkniętych opakowaniach w temperaturze nie wyższej niż do 25°C,
chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.
Gwarantujemy, że sprzedawany przez nas towar jest pełnowartościowy i posiada zawsze odpowiednio długi termin przydatności.
PRZY ZAKUPIE WIĘKSZEJ ILOŚCI TOWARU PROSIMY O KONTAKT TELEFONICZNY LUB E-MAIL W CELU USTALENIA KOSZTÓW WYSYŁKI