Czarna malwa Nigra
Czarna malwa - Nigra
Wysoka do 2,25 m roślina o pojedynczej, prostej, dość grubej łodydze. Cała roślina jest szorstko owłosiona.
W pierwszym roku wyrastają z nasiona duże, ogonkowe liście zebrane w rozetę, zaś w następnych latach wyrasta z ich korzenia kilka łodyg do 2 m wysokości, na których często pojawiają się purpurowoczarne lub prawie czarne duże kwiaty pośród ogonkowych, sercowatych liści. W Polsce znana jest malwa o pełnych kwiatach.
Właściwości i zastosowanie:
Kwiaty zawierają antocyjanki barwiące na czerwono, substancje śluzowe, ślady olejku lotnego, garbniki, a pręciki tych kwiatów zawierają ponadto hormony roślinne oraz inne składniki, dotąd mało zbadane.
Napar tego surowca stosuje się w zatrzymaniu lub też skąpych miesięcznych krwawieniach u kobiet (silniejsze działanie uzyskuje się łącząc w naparze kwiaty malwy z liśćmi ruty).
Jedną łyżkę surowca zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić na 30 minut, przecedzić i pić w dwóch porcjach, rano i wieczorem.
Wodne wyciągi tego surowca stosuje się w nieżytowych i zapalnych stanach żołądka, zwłasza u osób starszych i dzieci.
Do użytku zewnętrznego, a mianowicie do płukania jamy ustnej, gardła i w schorzeniach górnych dróg oddechowych stosuje się surowiec malwy w połączeniu z zielem szałwii, kłączem pięciornika, rdestem, wężownikiem i liśćmi orzecha włoskiego (napar: 1 łyżka tej mieszanki na 1 szklankę wrzątku).
Opakowanie zawiera: 1g nasion