e-mail:
[zasłonięte]@yerbamarket.com
tel./fax:
22 [zasłonięte] 60
gadugadu:
[zasłonięte]23511
15[zasłonięte]443
odbiór osobisty:
w godzinach od 8.30 - 17.30
05-480 Karczew
ul. Ślusarska 10/7
Herbata Lapsang Souchong (czarna)
kliknij na zdjęcie, aby je powiększyć
Lapsang (S 2222) Słynna herbata o niezwykle wyrazistym charakterze, który zawdzięcza tradycyjnemu chińskiemu procesowi wędzenia. Herbata ta produkowana jest z szóstego liścia krzewu herbacianego (Pekoe Souchong).
Jej listki zaraz po zerwaniu osuszane snad ogniskiem z sosnowego drewna. Następnie są zwijane i umieszczane w drewnianych beczkach, gdzie wstępnie fermentują. Leżakują w nich aż do nabrania pożądanego, charakterystycznego aromatu. W ostatnim etapie wytwarzania Lapsang Souchong, herbata przenoszona jest do bambusowych koszy, w których ponownie wisi na hakach ponad ogniskiem, otulona przez kłęby dymu z drewna sosnowego, dzięki temu zostaje dokładnie wysuszona, a także nabiera specyficznego, dymnego posmaku.
Ów specyficzny sposób wytwarzania czyni z Lapsang Souchong herbatę wyjątkową. Mocny, wytrawny smak i niespotykany, dymny aromat wyróżnia ją spośród czarnych chińskich herbat i zjednuje smakoszy na całym świecie.
Sposób parzenia:
- wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki (200 - 250 ml)
- zalać susz przegotowaną wodą o temp. 96 stopni C.
- napar osiąga pełnię smaku i aromatu po 3 - 5 minutach parzenia
(można dodać odrobinę mleka)