KATEGORIE
Cząber suszony
waga netto 30g
Cząber uchodził za źródło niespożytej seksualnej potencji mitycznych satyrów. Cząber ogrodowy i górski to przede wszystkim zioło przyprawowe, natomiast S. douglasii i S. viminea mają zastosowanie w ziołolecznictwie.
SMAK I AROMAT: Cząber ma intensywny zapach, z nutką tymianku oraz pieprzny, charakterystyczny smak. Zachowuje bardzo dobrze zapach po ususzeniu w tej formie jest najczęściej stosowany w kuchni.
W KUCHNI: Cząber pasuje do soczewicy i grochu, wymagających długiego gotowania zup, gulaszów, klopsów i jajek. Wchodzi w skład polewy do delikatnych mięs, takich jak cielęcina, a także do ryb. Można go dodawać do sosów, pasztetów i domowych wędlin. Jest głównym składnikiem ziół prowansalskich. Cząbru używa się do marynat, głównie oliwek. W kuchni chorwackiej cząber jest dodawany do ryb i owoców morza.
Przepis z wykorzystaniem cząbru:
ZIOŁA PROWANSALSKIE:
4 łyżki suszonych liści rozmarynu
3 łyżki suszonych liści majeranku
2 łyżki suszonych liści tymianku
3 łyżki suszonych liści cząbru
2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
1 łyżeczka suszonych liści szałwii
Do ryby dodać też szczyptę nasion kopru włoskiego.