|
Witam na mojej aukcji
Dziś do zaoferowania mam
Nasiona
Cząber ogrodowy
Cząber bez wątpienia jest jedną z bardziej przydatnych w kuchni przypraw. Stosuje się go niemal do wszystkiego - od zup, poprzez warzywa, po dzczyznę. Suszony czy świeży dodaje potawom smaku i podkreśla ich zapach. A do tego można uprawiać go w doniczce.
Jest jednoroczną rośliną z rodziny wargowatych o wysokości 20-30 cm. U podstawy łodyga cząbru jest zdrewniała ku górze mocno się rozgałęzia. Gałęzie pokryte są drobnymi wąskimi liśćmi o przyjemnym zapachu i oryginalnym wyglądzie są prześwitująco kropkowate. Roślina kwitnie od czerwca do września pojawiają się wówczas malutkie białe lub różowofioletowe kwiaty w kształcie dzwoneczków. Cząber nadaje się do uprawy w doniczkach. Należy je wczesną wiosną wypełnić dobrą jakościowo glebą postawić w nasłonecznionym i ciepłym miejscu. Nasiona sadzimy w rzędach odległych o 20 cm. Mniej więcej po dwóch tygodniach pojawią niepierwsze pędy jednak ze zbiorem należy poczekać do czerwca – lipca na krotko przed kwitnieniem. Ziele suszy się w temperaturze do 35 st.C.
Cząber uprawiany jest jako roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Jako przyprawy używa się świeżego lub suszonego ziela. Jeżeli stosujemy w kuchni zieloną roślinę należy zwrócić uwagę na jej kolor i aromat powinna mieć intensywną żywą barwę silnie korzenny zapach i smak przypominający nieco pieprz. Przyprawa ta ma wiele zastosowań używamy jej do tłustych mięs, warzyw strączkowych, czerwonej i białej kapusty, ogórków, sałatek z ziemniaków, dziczyzny, sosów śmietankowych, potraw z grzybów, sosów pomidorowych, krupniku i zupy pomidorowej. Świetnie też podkreśla smak smażonych kurczaków jeśli 2 godziny wcześniej grubo posypiemy mięso posiekanymi liśćmi. Cząber ma również zastosowanie lecznicze – działa przeciwzapalnie, wiatropędnie i lekko obstrukcyjnie.
Gramatura: 1gram
Licytujesz: 1 TOREBKĘ NASION ZAPAKOWANĄ PRZEZ PRODUCENTA O SPRAWDZONEJ LABORATORYJNIE ZDOLNOŚCI KIEŁKOWANIA.
|
|